Over belastingen

…. Belastingen beantwoorden aan een eenvoudige logica….
Maar velen begrijpen ze nog niet. Laat mij even toe om het belastingsprincipe eenvoudig uit te leggen…….

Stel dat, elke dag, 10 mannen zich op café bevinden om een pintje te drinken. Telkens kost hen dit 100 euro (dus 10 euro de man).
Indien zij de rekening zouden betalen zoals de belastingen moeten worden betaald, zou dit ongeveer het volgende geven:
   * de 4 eerste (de armsten !?) betalen niets.
   * de 5e betaalt 1 euro
   * de 6e betaalt 3 euro
   * de 7e betaalt 7 euro
   * de 8e betaalt 12 euro
   * de 9e betaalt 18 euro
   * de 10e ( de rijkste ?! ) betaalt 59 euro,
en zo gebeurt het.
Dagelijks gaan onze tien op café, en ze zijn relatief tevreden over hun overeenkomst.
Totdat de cafébaas roet in het eten gooit: "Jongens, jullie zijn fantastische klanten en jullie verbruiken hier dagelijks voor 100 euro. Om u te belonen voor uw getrouwheid, krijgt u van mij een korting van 20 euro, zodat u voortaan slechts 80 euro hoeft te betalen".
De groep besliste dat zij voortaan het nieuwe bedrag op dezelfde wijze zouden betalen als de manier waarop ze hun belastingen hoeven te betalen. Dus blijft het gratis voor de 4 eersten. Maar hoe zullen de zes anderen die 20 euro korting eerlijk verdelen ? Ze berekenen dat 20 euro gedeeld door zes uitkomt op 3,33 euro.
Als ze deze "korting" aftrekken van wat ze normaal moesten betalen, dan zouden nummer 5 en nummer 6 voortaan ‘betaald’ moeten worden om hun biertje te drinken. En dat kon niet, vonden zij.
De cafébaas (ne slimmen die in Leuven was blijven hangen) stelde voor dat het wellicht billijker zou zijn, moest de korting ‘in verhouding tot het betaalde’ worden berekend; en hij sloeg aan het rekenen…
De vijfde man, zoals de vier eerste, betaalde niets meer (= nog een armen erbij!!!).  De zesde betaalt 2 euro in plaats van 3 (33 % korting); de zevende betaalt 5 euro in plaats van 7 (28 % korting), de achtste betaalt 9 euro in plaats van 12 (25 % korting), de negende betaalt 14 euro in plaats van 18 (22 % korting). De tiende betaalt 49 euro in plaats van 59 euro (16 % korting).
En iedereen deed het zo.
Totdat, eens ze buiten waren, de zaak aan het rollen ging : Jamaar, zegt de 6e: ik heb maar 1 euro korting gekregen op 20 euro, dat is niet billijk, want die andere (nummer 10) heeft wél 10 euro korting gekregen, de helft van de korting voor hem alléén !!
Ja, zegt de vijfde, ik ook heb maar één euro kunnen sparen.
Nummer zeven vond het ook onterecht: hj twee euro en nummer tien tien euro korting !?
Wacht een minuutje, zei nummer één: wij vieren hebben helemaal niets gekregen, dit systeem maakt misbruik van de armsten onder ons.
Alle negen richten zich tot nummer tien en begonnen hem uit te schelden.
De volgende avond kwam nummer 10 niet meer opdagen. De anderen vleiden zich neer en begonnen zonder hem te drinken. Tot ze de rekening moesten betalen en vaststelden dat ze niet genoeg geld hadden, zelfs niet genoeg om de helft van de rekening te betalen.
*Dit is de spiegel van ons belastingssysteem. De mensen die het méést betalen, halen ook het grootste voordeel bij een belastingsvermindering. Wil men dit niet, wil men ze méér aanslaan, dan zullen ze, heel zeker, in het buitenland gaan drinken, waar de sfeer iets ‘vriendelijker’ is voor wie het méést betaalt. *
**
Voor wie dit begrepen heeft, is geen uitleg meer nodig.
Voor wie dit niet heeft begrepen, is geen uitleg meer mogelijk
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s