IFLA waarschuwt voor digitale kloof tussen bibliotheken

See on Scoop.itBibliotheek, informatie en documentatie

IFLA vindt dat alle bibliotheken onbeperkte toegang tot digitale informatie moeten kunnen aanbieden.
De International Federation of Library Associations and Institutions (IFLA) is bang dat bibliotheken achterblijven op het gebied van digitale informatievoorziening door beperkende auteursrechtwetgeving. De IFLA, die meer dan 1.500 bibliotheekorganisaties in 150 landen vertegenwoordigt, uit haar bezorgdheid over een toenemende digitale kloof tussen bibliotheken naar aanleiding van het vonnis over Google Books.
Na een jarenlange juridische strijd tussen uitgevers, auteurs en Google verklaarde een Amerikaanse rechter onlangs dat de boekenzoekmachine legaal is. Google heeft het auteursrecht van schrijvers en uitgevers niet geschonden bij het digitaliseren en toegankelijk maken van miljoenen boeken. Wat Google doet valt volgens de rechter onder het zogeheten “fair use”, een toegestane vorm van het gebruik van auteursrechtelijk beschermd materiaal.
In andere landen zijn de auteursrechtenwetgeving en de oordelen van rechters minder vooruitstrevend en dat belemmert het werk van bibliotheken, aldus IFLA in een verklaring. IFLA vindt dat toegang tot digitale informatie universeel moet zijn.

See on www.informatieprofessional.nl

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s