Zetelverdeling

See on Scoop.itBelgische politiek en staatshervorming

In de wetgevende macht draait het erom om zo veel mogelijk stemmen te halen. Toch moeten al deze stemmen in zetels worden omgezet. Het aantal zetels bepaalt het gewicht van een partij binnen raden en parlementen. Wie meer zetels heeft, heeft ook een grotere kans om het partijprogramma uit te voeren en te mogen deelnemen aan de uitvoerende macht (schepenen, ministers…).

In België vinden we steeds een evenredigheidsstelsel terug, dit wil zeggen dat de zetels verdeeld worden naar het behaalde aantal stemmen in een bepaald gebied (kieskring). Een ander systeem zou het Meerderheidsstelsel zijn. Dan moet een partij in een bepaald gebied een meerderheid halen (absoluut of relatief) om alle zetels die aan dat gebied toegekend zijn, te krijgen.

 

Het aantal zetels dat te verdelen is, vinden we meestel terug in de wet. Zo staat in art. 63 van de Belgischegrondwet dat de Kamer 150 leden telt. In datzelfde artikel lezen we ook hoe de zetels per kieskring verdeeld worden (afhankelijk van het aantal inwoners). In art. 67 vinden we het aantal zetels voor de senaat terug. Het aantal zetels voor de gemeenteraad vinden we dan weer terug in het gemeentedecreet (art. 5).

De zetels kunnen verdeeld worden volgens het systeem D’Hondt of volgens Imperiali. Partijen die minder dan 5% halen, tellen niet mee, dit is de kiesdrempel, de zetels worden gewoon onder de andere partijen verdeeld.

See on www.bpol.be

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s