Google And The World Brain

See on Scoop.itBibliotheek, informatie en documentatie

De titel verwijst naar de essay­bundel ‘World Brain’ (1936-1938) van sf-schrijver H.G. Wells, die voorspelde dat er een mondiale bibliotheek zou komen die alle menselijke kennis vervat en die tot een nieuwe vorm van hogere intelligentie zou kunnen leiden.

Al in 1910 legde Brusselaar Paul Otlet, samen met zijn vriend Henri La Fontaine, de eerste steen voor een internet op papier: het Mundaneum, dat alle kennis zou verzamelen. Met zijn Universele Decimale Classificatie, een systeem dat vandaag nog gebruik in biblitheken gebruikt wordt, zorgde hij dat alles ontsloten werd en toegankelijk werd voor de mens.

Google gaat verder. Volgens berekeningen van Google zouden er circa 130 miljoen boeken ter wereld zijn. Daarvan zouden ze – met hulp van verschillende universiteiten – er al 20 miljoen gedigitaliseerd hebben. Op meer dan de helft van de ingescande boeken rust echter nog copyright. Auteurs van over de ganse wereld kwamen samen in opstand tegen de internetgigant. Een groot aantal daagt Google voor de rechter voor het schenden van het copyright op hun boek.

Moet kennis gedeeld worden of is een een voorrecht voor hen die het kunnen betalen?

See on www.youtube.com

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s