Grote Markt

See on Scoop.itDiscover Brussels – Brussel ontdekken – Découvrez Bruxelles
De Grote Markt van Brussel is het centrale plein van Brussel. Het plein, vermaard om zijn esthetische en historische rijkdom, wordt omringd door het Stadhuis, het Broodhuis en vele gildehuizen.

De Grote Markt [kaart] wordt beschouwd als een van de mooiste pleinen van de wereld (volgens onder andere de Franse schrijver Victor Hugo, die in Brussel verbleef). De Grote Markt van Brussel staat sinds 1998 op de lijst van het Werelderfgoed van de Unesco.

Geschiedenis van de Grote Markt

Op de Grote Markt speelden zich veel historische gebeurtenissen af. Een kort overzicht:

1523: de Inquisitie zet Hendrik Voes en Jan Van Essen, de eerste protestantse martelaren, er op de brandstapel1563: de graven Egmont en Hoorn worden er onthoofdaugustus 1695: Brussel wordt aangevallen tijdens de Oorlog van de Liga van Augsburg (Negenjarige oorlog). De Franse troepen, geleid door maarschalk De Villeroy, vernielen tijdens een bombardement de meeste huizen op de Grote Markt, waarvan nog enkele in hout. Enkel de voorgevel en de toren van het Stadhuis, het doel van de beschietingen, en enkele stenen muren bleven overeind tussen de brandende kanonsballen. De verschillende gilden bouwden de huizen snel weer op, in steen deze keer. Daarbij ook het huis van de Brouwersgilde, dat nu het Brouwersmuseum herb
See on www.brussel.be

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s