Europa heeft haar lageropgeleiden uitgesloten

See on Scoop.itMijn gazet

Op 22 mei gaan we naar de stembus voor het Europese Parlement. De opkomst zal laag zijn en het vertrouwen in Brussel is gedaald. Hoe komt dit? Naast onvrede over de financiële crisis en de euro, is er nog een onderbelichte reden: de kloof tussen hoger- en lageropgeleiden is veel te groot geworden. Een analyse én twee mogelijke oplossingen.

Dirks scoop’s insight:

We zijn een Europa met twee snelheden aan het creëren. Een Europa van IT’ers met hun witte laptops en een Europa van de nachtelijke schoonmaakploegen die onder de hydraulische bureaustoelen van die IT’ers komen vegen. We krijgen steeds meer polarisering in Europa en wat doen we ertegen? Meer polarisering! Europa is geweldig! U heeft het niet begrepen! Geweldig, zei ik u! En kunt u de stoelpoten ook afstoffen?

Europa heeft zich met de Bologna-verklaring plechtig voorgenomen een ‘kenniscontinent’ te worden: zoveel mogelijk jongeren naar het hoger onderwijs. Geen idee waarom dat zo nodig moest, geen idee wat er mis is met een echte vakman, geen idee wie straks de gaspijplijn last. Allen aan de bul! Zelfs uit de naamgeving spreekt al dédain. De eenmaking van het Europese hoger onderwijs heeft het niet langer over licentiaten of doctorandi, maar over ‘masters.’ Iedereen die afstudeert, is voortaan master. Master of the EU-Universe. Snappen we niet dat nieuwe meesters nieuwe onderdanen maken? En dat die onderdanen dat misschien niet zo fijn vinden, die onderdanigheid? 

See on decorrespondent.nl

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s