“Mensen langer laten werken levert geen besparing op”

See on Scoop.itMijn gazet

1500 leden en militanten van de socialistische vakbond ABVV betoogden in Brussel voor een verhoging van de pensioenen. Zij hekelden ook de pensioenplannen van de rechtse partijen.

 

“De pensioenen in België zijn gewoon te laag. Gemiddeld 1000 euro per maand en 20 procent van de gepensioneerden is arm. Sommige partijen willen nu nog meer besparen op de pensioenen”, zegt Jef Maes van het ABVV. 

Maes liep samen met ABVV-voorzitter Rudy De Leeuw en algemeen secretaris Anne Demelenne aan het hoofd van een betoging die op een draf de afstand tussen de Pensioentoren aan het Zuidstation en de Financiëntoren aflegde. 

“Zo wil N-VA een indexsprong voor de pensioenen en willen ze ook een pensioenmalus van 5 procent per jaar dat je vroeger stopt. Dat kan gepensioneerden 270 euro per maand kosten”, zegt Maes. Die pensioenmalus werd 25 jaar geleden afgeschaft door toenmalig minister Leona Detiège en duikt nu terug op in het verkiezingsprogramma van N-VA. 

“Vraag is ook of het wel een goed idee is om te vragen dat mensen langer werken terwijl er 650.000 werklozen zijn. Misschien moeten al die zogenaamde specialisten toch nog eens het Vergrijzingsrapport van 2012 lezen. Daar staat zwart op wit dat door langer te werken de werkloosheid zal stijgen. Voor mensen die moe zijn, die zwaar werk hebben is het heel bitter om langer te moeten werken terwijl hun kinderen werkloos thuis zitten”, zegt Maes. 

Dirks scoop’s insight:

 “De vergrijzing biedt een kans om voor het eerst sinds de jaren ’70 terug te keren naar een volledige tewerkstelling. Daar zijn werkgevers bang van. Met minder werkloosheid staan de werknemers als individu en als groep sterker. Een woordvoerder van een Duitse werkgeversorganisatie vergeleek het met de prijs van varkensvlees. Als er te weinig varkens zijn, stijgt de prijs.” 

See on www.dewereldmorgen.be

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s