Een progressieve vermogensbelasting redt het kapitalisme van de kapitalisten

Het boek van Thomas Piketty maakt furore. Het is een belangrijk boek omdat het ons dwingt na te denken over de dynamiek van het kapitalisme en over de langetermijnperspectieven van dat systeem. Laat mij een poging ondernemen om het boek samen te vatten en beleidsimplicaties scherp te stellen.

Source: www.demorgen.be

De vermogensongelijkheid die we vandaag observeren begint te lijken op ongelijkheid die bestond in de negentiende eeuw en in het ancien régime. 

De stijgende vermogensongelijkheid heeft te maken met een fundamentele ongelijkheid: de opbrengst uit het vermogen (de rente) is hoger dan de groei van de nationale productie (het bbp). 

De eigenaars van vermogen worden dus veel sneller rijk zonder iets te moeten doen dan de mensen die hun inkomen moeten verdienen door te werken. Zo ontstaat een klasse van renteniers die slapend rijk wordt. Toegepast op Vlaanderen. De meeste superrijke Vlaamse families zijn rijk geworden omdat ze renteniers zijn wier vermogen sneller stijgt dan de nationale productie. 

 De superrijken kunnen veel invloed uitoefenen. Veel meer dan hun stem in het stemhokje. De stijgende ongelijkheid van vermogens zet de geloofwaardigheid van democratieën onder druk.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s