Kim De Witte, pensioenspecialist PVDA

Vandaag verscheen het rapport van de Commissie Pensioenhervorming, de groep van experten die werd aangesteld door Alexander De Croo, minister van pensioenen. Het eerste voorstel van de Commissie is de invoering van een puntensysteem, zoals dat ook al bestaat in Zweden. In plaats van pensioenrechten in euro’s, zouden we pensioenpunten gaan opbouwen. Bij pensionering zouden deze punten dan worden omgezet in euro’s. Dit systeem moet toelaten om het “financieel evenwicht” te bewaren. 

In feite verschuift zo’n systeem het risico van de financiering naar de ouderen. De sociale bijdragen op de lonen worden geblokkeerd op een welbepaald percentage. Indien de loonmassa daalt, dan daalt ook de waarde van een pensioenpunt. Het perverse effect is dat een economische crisis, die zorgt voor een daling van de loonmassa, rechtstreeks gedragen zal worden door de ouderen die met pensioen gaan. 

Andere voorstellen van de Commissie Pensioenhervorming zijn de verlenging van de loopbanen, “correctiemechanismen” voor vervroegde pensionering, verlaging van de wettelijke pensioenen voor ambtenaren, vermindering van gelijkgestelde periodes, …. Allemaal maatregelen die de gewone man doen betalen. Onder het mom van de zogenaamde “intergenerationele” solidariteit, dit is de solidariteit tussen de generaties, ondergraaft men verder de “intragenerationale” solidariteit, dit is de solidariteit binnen de generaties, tussen rijk en arm, tussen werknemers en aandeelhouders, tussen arbeid en kapitaal. 

Waar de Commissie gedetailleerde maatregelen voorstelt over hoe de werknemers beter moeten bijdragen, wordt de invoering van een vermogensbelasting vaag aangeraakt. Het maatschappelijk debat dat de Commissie zegt te willen lanceren, kan beter daarvan vertrekken. Want de pensioenen zijn perfect betaalbaar, indien we de welvaart rechtvaardig herverdelen en multinationals en speculanten hun belastingen correct betalen. 

"Allemaal maatregelen die de gewone man doen betalen. Onder het mom van de zogenaamde “intergenerationele” solidariteit, dit is de solidariteit tussen de generaties, ondergraaft men verder de “intragenerationale” solidariteit, dit is de solidariteit binnen de generaties, tussen rijk en arm, tussen werknemers en aandeelhouders, tussen arbeid en kapitaal."

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s