Langer Werken Loont Niet

Ja, we worden veel ouder dan een eeuw geleden, maar daarom mensen langer aan het werk houden, is onzin, zegt Patrick Deboosere. Jonggepensioneerden dragen een maatschappelijk steentje bij door mantelzorg op zich te nemen. En werkende 65-plussers ontnemen jongeren kansen op de arbeidsmarkt.

 

Wie? Demograaf, verbonden aan de VUB

Wat? De pensioenleeftijd optrekken betekent in de praktijk een verborgen pensioenverlaging want het wordt moeilijker om een volledige loopbaan op te bouwen.

 

Het idee dat we langer leven wordt ons zowat dagelijks ingelepeld. Het geeft vooral aan jonge mensen, die nog niet geconfronteerd worden met fysieke aftakeling, het idee dat we de veroudering hebben overwonnen. Het lijkt vanzelfsprekend dat ‘als we langer leven we een stukje langer zullen moeten werken’. Niets is minder waar. We hebben het verouderingsproces geen millimeter doen opschuiven. Wat is er wel veranderd? De kans om oud te worden. Baby’s en kinderen sterven nog nauwelijks en negen op de tien Belgen worden 65 jaar. De levensverwachting bij de geboorte of de gemiddelde duur van het leven is enorm gestegen. In 1910 was de levensverwachting voor mannen bij de geboorte 50 jaar, in 2012 78 jaar. Een stijging van maar liefst 27 jaar. Maar de levensverwachting op 85 jaar is nauwelijks gewijzigd. In 1910 had een 85-jarige man gemiddeld nog 3,4 jaar te leven. In 2012 is dat 5,3 jaar geworden. De geneeskunde kan tijdelijk wel onderdelen vervangen of bijstellen, maar er is vooral enorm veel vooruitgang geboekt om vroegtijdig overlijden te voorkomen. Veroudering en dood blijven onlosmakelijk met het leven verbonden.

 

 

(De Standaard, 18 juni 2014) 

Source: www.scribd.com

"Jonggepensioneerden dragen een maatschappelijk steentje bij door mantelzorg op zich te nemen. En werkende 65-plussers ontnemen jongeren kansen op de arbeidsmarkt."

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s