Langer werken? Het einde van meer dan een eeuw strijd

Het pensioendebat laaide vorige week opnieuw op in België. Maar het wordt op zo’n manier gekaderd dat de meest cruciale politieke vragen niet aan bod komen. DeWereldMorgen wil het pensioendebat verder opentrekken en teruggaan naar de meer fundamentele vragen. In dit stuk wordt het pleidooi voor ‘langer werken’ onder de loep genomen. 

 

Acht uur werken, acht uur vrije tijd en acht uur slapen. Het was niet de socialistische beweging die met dat principe op de proppen kwam, maar wel Alfred de Grote. Die Alfred de Grote was koning van het Engelse Wessex in de negende eeuw. Een millennium later slaagde de socialistische beweging er wel in om rond die idee het speerpunt van een succesvolle sociale strijd te maken. En die strijd – uiteindelijk – grotendeels te winnen. 

Dat was uiteraard niet toevallig. Arbeiders in de negentiende eeuw leidden een ronduit ellendig bestaan. In 1832 werd in Groot-Brittannië een parlementaire commissie in het leven geroepen die de werkcondities van arbeiders diende te belichten. Meerdere arbeiders werden over hun werkomstandigheden ondervraagd. 

 

Source: www.dewereldmorgen.be

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s