Nota van Bart De Wever is helemaal niet zo onschuldig

Een nietszeggende, neutrale nota zonder controversiële punten? Een vreemde lezing van een nota die wel degelijk alle belangrijke sociaal-economische punten van N-VA bevat. 

 

Krantencommentatoren komen superlatieven te kort om de nota waarmee informateur Bart De Wever CDH over de streep moest trekken als volstrekt ongevaarlijk te beschrijven.

“Twintig pagina’s die zo neutraal en onschuldig zijn dat zelfs Di Rupo ze blind had ondertekend”, schrijft Het Laatste Nieuws.

“Weinig echt controversiële punten”, zegt Het Nieuwsblad.

“Een erg gematigde informatienota”, klinkt het in De Standaard.

“Een pijnloze, richtingloze en bijna volstrekt inhoudsloze nota”, schrijft De Morgen. 

 

Die framing ontstond al bij het eerste lek dinsdag in L’Echo. De bron van dat lek had dus duidelijk de bedoeling om die lezing van de nota in de verf te zetten. 

 

De kranten merken op dat De Wever geen ambities heeft om de staat te hervormen. “Het streven naar een regeringscoalitie die kan steunen op een bijzondere parlementaire meerderheid met oog op institutionele hervormingen is niet aan de orde.” 

Dat was ook tijdens de verkiezingen de mantra bij N-VA. Het betekent geenszins dat er communautaire vrede komt. Vanuit de Vlaamse regering kunnen er genoeg spanningen worden gecreëerd. Zeker nu er nog heel wat punten van de zesde staatshervorming op een concrete uitvoering wachten. Niet alle communautaire hervormingen hebben trouwens een tweederdemeerderheid nodig.

Source: www.dewereldmorgen.be

“De nieuwe regering dient uitvoering te geven aan deze Europese aanbevelingen.” 

 

Europa roept België op de pensioenleeftijd te verhogen, het brugpensioen af te bouwen en het “loonvormingsmechanisme, met inbegrip van de loonindexering” te hervormen. Dat zijn al meteen een paar programmapunten van N-VA die heel moeilijk liggen bij vakbonden. 

Verder in de nota stelt Bart De Wever voor om “de sterkere degressiviteit van de werkloosheidsuitkering verder te bestuderen en evalueren”. 

Over de indexering klinkt het letterlijk zo: “een hervorming van het indexeringsmechanisme, bijvoorbeeld via maatregelen in een logica van de hervormingen die de laatste jaren werden doorgevoerd”. Die hervorming – lees afbouw – moet er dus zeker komen. 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s