De mythe doorprikt. De Belgische Revolutie van 1830 was een proletarische opstand!

Geschiedenis schrijven is nooit neutraal. De herdenking van de geschiedenis is dit nog minder. De geschiedenis wordt geschreven, herdacht en aangeleerd door de overwinnaars. Zo ook vandaag wanneer het hele Belgische establishment – beginnende bij het Koningshuis, de regering en de media – dit jaar de 175ste verjaardag viert van het ontstaan van België. Een hele mythe wordt opgebouwd rond een min of meer eensgezinde revolutie van 1830 waarna België zich afscheidde van de noordelijke provincies. België maakte toen deel uit van het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden opgericht in 1815 als bufferstaat tegen Frankrijk na de nederlaag van Napoleon. 

De kern van de mythe van de Belgische revolutie van 1830 is dat het in de eerste plaats om een ‘nationale revolutie’ ging waarin de burgerij zich beschrijft in heldhaftige taferelen. Hiermee bedoelen we een revolutie van een natie tegen een andere: de opkomende Belgische natie tegen deze van de Nederlanders. Een anti-Hollandse en pro-Belgische opstand waarin de Belgische patriotten de strijd opnamen voor de politieke vrijheden van het volk. Toegegeven, er was ook een sociaal aspect aan de revolutie – de misnoegdheid van de werkloze massa’s – maar uiteindelijk verzoenden alle sociale en politieke stromingen zich in een vaderlandlievend blok tegen de Hollanders. Alle sociale klassen trokken dan aan één zeel om de onafhankelijkheid te verkrijgen. 

Tot zover het officiële verhaal. Dat verhaal is er een van klassenverzoening ten voordele van het ‘hogere nationale belang’. Toen was het de strijd tegen de Hollanders. Dichter bij ons in de tijd was dat de oproep voor een sociaal pact na de Tweede Wereldoorlog om het land weer op te bouwen. 

Source: www.vonk.org

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s