Meyboom

Het gebruik van de Meyboom is gebaseerd op een middeleeuwse legende. De Meyboom of vreugdeboom werd de eerste keer geplant in 1213 om de overwinning op de Leuvenaars te vieren. Vandaag is het een kleurrijke stoet (elk jaar op 9 augustus) die een boom door Brussel draagt, begeleid door fanfare, reuzenpoppen en allerlei folkloristische groepen. Het planten van de Meyboom is erkend als immaterieel erfgoed door Unesco. De overwinning op Leuven 

Het planten van de Meyboom is een traditie die teruggaat tot het jaar 1213, toen Brussel een belangrijke overwinning behaalde op Leuven. Er zijn verschillende legendes waarover het dispuut toen ging, gaande van een verstoord trouwfeest tot een biertaks. Zeker is wel dat Leuven het onderspit delfde en dat de Brusselaars dit vierden met het planten van een vreugdeboom. 

Als de boom niet voor 17 uur geplant is, gaat het privilege naar de Leuvenaars. Vandaar dat de Gardevils en de Buumdroegers er alles aan doen om de boom te beschermen tegen de Leuvenaars die op de loer liggen. Want in 1939 zijn de Leuvenaars effectief met de Meyboom aan de haal gegaan. Gelukkig vonden de Brusselaars op tijd een nieuwe Meyboom om hun eer te redden.

Hoe gaat het in zijn werk? 

De stoet vindt jaarlijks plaats op 9 augustus, de vooravond van de naamdag van Sint-Laurens. De Buumdroegers (boomdragers) gaan ’s morgens de uitgekozen boom ophalen en brengen hem (via een paar bevriende staminees en onder bescherming van de Gardevils) naar de Zandstraat (bij het Belgisch Stripcentrum).

Rond half twee vertrekt van daaruit de optocht: de Buumdroegers dragen de boom naar de Grote Markt onder begeleiding van de Gezellen van Sint-Laurentius, de fanfare, de Reuzen en hun Poepedroegers, de ruiters van het Rad van Fortuin en andere folkloristische groepen. Op de Grote Markt wordt de Meyboom voor het eerst aan het publiek en aan de notabelen van de stad voorgesteld. 

Dan gaat de optocht terug naar het kruispunt van de Zandstraat met de Broekstraat, waar de boom dan voor 17 uur moet zijn geplant. Als dit lukt, dan wordt er gefeest tot in de vroege uurtjes. 

Source: www.meyboom.be

See on Scoop.itDiscover Brussels – Brussel ontdekken – Découvrez Bruxelles

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s