‘De Groote Klassenoorlog 1914-1918’: geen classy maar class affair

De wil om een oorlog te beginnen werd gedreven door motieven die onafscheidbaar met elkaar verbonden waren. De elite was eerst en vooral bevreesd voor de interne sociale onrust. Na de Franse Revolutie was het idee dat gewone mensen ook een zeg horen te hebben deskundig en bloedig onderdrukt, maar het gevaar bleef sudderen. De ‘belle epoque’ was enerzijds een schitterende tijd voor hen die het goed hadden, er waren anderzijds ook voortdurend stakingen en andere vormen van sociaal protest. 

 

Een korte oorlog zou ideaal zijn om de ‘revolutionaire energie op een buitenlandse vijand te richten, om de onrust te ‘externaliseren in plaats van te radicaliseren’. Hogere burgerij en adel vonden elkaar in dat streven ‘om dreigende revoluties te voorkomen en uitbrekende revoluties in de kiem te smoren, om belangrijke politieke en sociale hervormingen in democratische zin in te voeren’.

Source: www.dewereldmorgen.be

"Eén ding was voor hen zeker, de enigen die de soldaten in de loopgraven echt begrepen waren hun collega’s ‘aan de overkant’."

See on Scoop.itMijn gazet

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s