Van Ebola tot tekorten aan geneesmiddelen. Hoe strijden tegen big pharma?

De afgelopen dagen verwezen verschillende elementen naar het slechte functioneren van de farmaceutische industrie. Op internationaal vlak is er heel wat aandacht voor het Ebola-virus, zeker nu ook twee Amerikanen besmet zijn. Hun gezondheidssituatie is verbeterd door middel van een experimenteel geneesmiddel. In eigen land bleek een tekort aan een honderdtal geneesmiddelen in de apotheken. 

 

Ebola: winsten voor aandeelhouders ten koste van publieke gezondheid 

Verschillende Afrikaanse landen (Guinee, Liberia, Sierra Leone) worden momenteel getroffen door het Ebola-virus. Er vielen al ongeveer 900 dodelijke slachtoffers en de vrees leeft dat de pandemie zich verder zal verspreiden doorheen de hele wereld. De sterftegraad loopt op tot 90%. Tot vandaag is er geen officieel erkende behandeling. 

Het virus werd nochtans voor het eerst opgemerkt in 1976. Hoe is het dan mogelijk dat er geen behandeling werd uitgewerkt? Die vraag werd door Nouvel Obs gesteld aan Sylvain Baize van het instituut Pasteur. Hij antwoordde op die terechte vraag: “In tegenstelling tot bacteriële infecties is het doorgaans heel moeilijk om een virus te bestrijden via een behandeling. De afgelopen 40 jaar waren er slechts ongeveer 2.000 Ebola-besmettingen. De farmaceutische groepen zullen dan ook niet over elkaars voeten vallen bij de zoektocht naar een remedie.” Er is geen twijfel mogelijk dat hierbij de winsten centraal staan en niet de publieke gezondheid. Bovendien heeft de privatisering van de openbare diensten als gevolg van de structurele aanpassingsprogramma’s in de getroffen landen samen met het besparingsbeleid geleid tot een afbraak van de gezondheidszorg en het onderwijs (dat belangrijk is voor hygiëne en preventie). 

De grote farmaceutische bedrijven hebben geen enkel onderzoek gedaan naar een behandeling. Het was een KMO, Zmapp, die begon met het onderzoek dat nog in een beginfase staat. Het ontwikkelde serum liet de twee Amerikaanse gezondheidswerkers die besmet raakten wel toe om zich wat te herstellen. Dit voorbeeld geeft aan waarom het nodig is om enerzijds over een performante gezondheidsinfrastructuur te beschikken en anderzijds toont het aan hoe het huidige systeem het wereldwijde welzijn van de bevolking in de weg staat. 

Source: www.socialisme.be

In België, maar ook in Frankrijk en andere landen, is er een tekort van zowat 500 geneesmiddelen (300 tot 500). Dit tekort heeft gevolgen voor het welzijn van patiënten…

See on Scoop.itMijn gazet

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s