“Imperialisme en angst voor revolutie waren echte redenen van WO I”

Aan de Eerste Wereldoorlog lagen weinig nobele bedoelingen ten grondslag. Vergeet de strijd voor vrijheid, vrede, democratie en recht. De grote mogendheden wilden al langer oorlog. Om kolonies te winnen, en om af te rekenen met de revolutionaire gedachte die in heel Europa steeds meer opzette. 

 

“Een van de typische manieren waarop de oorlog uitgelegd wordt, is: het was een donderslag bij heldere hemel. Geen mens had het zogezegd zien komen, geen mens had het gewild… Maar de oorlogswolken waren zich al twintig jaar lang aan het opstapelen. Er móest oorlog komen en de politieke, economische en intellectuele elites in Europa wílden ook oorlog. Ze dachten dat een oorlog fantastische dingen zou verwezenlijken voor hen.” 

 

Jacques Pauwels verdiept zich al jaren in de geschiedenis van revoluties en oorlogen. Hij schreef er al een stapeltje boeken over ook. Bij uitgeverij EPO verscheen zonet zijn De Groote Klassenoorlog. 1914-1918, een standaardwerk over de Eerste Wereldoorlog. Hij ziet twee grote redenen voor WO I: enerzijds het imperialisme, en anderzijds de angst voor de revolutie. 

 

“Industriële grootmachten, grote banken en grote bedrijven wilden nieuwe kolonies – of semikolonies met indirecte controle – voor de grondstoffen, de afzetmarkten, de goedkope werkkrachten en de investeringsmogelijkheden. Dat is zeker een van de grote redenen voor de oorlog.”

Source: www.solidair.org

"Wie wil nu horen dat de Amerikanen ten strijde trokken voor imperialistische doeleinden? Wie hoort niet veel liever dat het was om de democratie te verdedigen? Dat wordt trouwens ook gezegd over de interventies van vandaag." 

See on Scoop.itMijn gazet

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s