Nog nooit zoveel vluchtelingen sinds WO II

Je zou het niet zeggen: Sinds WO II dwalen er nog nooit zoveel vluchtelingen door de wereld. En wat doet Europa? Meer dan hulp beloven? 

 

Nog nooit waren zoveel vluchtelingen gedwongen op de vlucht. Nog nooit investeerde Europa zoveel geld en moeite in zijn grensbewaking. En wie bewaakt de mensenrechten?

Mei 2014. Een aflevering van Pauw en Witteman. Aan de gastentafel zit schrijfster Christine Otten, die de waargebeurde gebeurtenissen van de Tunesische Nizar en zijn geliefde Winny neerschreef. Ze omschrijft hun relaas als het waanzinnig verhaal van twee heel gewone mensen die niet bij elkaar mogen zijn ‘omdat de grenzen potdicht gingen door de Jasmijnrevolutie.’ Otten slaagt er met haar boek in om te doen wat reportages en media-analyses over bootvluchtelingen naar Europa meestal niet doen: een voor de lezer herkenbaar verhaal brengen. Haar boek gaat niet over de Tunesische gelukszoeker die de dood uitdaagt. Het gaat over liefde in een rauwe werkelijkheid die de grenzen uitdaagt.

Ook mee aan tafel zit Frans Timmermans, de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken. Hij reageert op de pas vrijgegeven beelden over een gezonken boot met dode lichamen van asielzoekers die naar Europa wilden komen. Timmermans hekelt de cijfers, de naakte analyses in functie van grensbewaking, de ontmenselijking. In essentie, zegt hij, gaat het over de verhalen, die uniek zijn, toebehoren aan mensen die bang zijn dat ze een bom op hun hoofd krijgen. Om even later dan toch de cijfers te hanteren. ‘Met de hervestiging van 250 Syrische vluchtelingen doet Nederland het beter dan andere Europese lidstaten. Je kan niet zeggen: laat iedereen maar komen want dan is ons sociale zekerheid eraan.’ Het is zijn antwoord op de vraag van Jeroen Pauw of het dan niet ‘schril’ is dat Nederland mààr 250 Syriërs op de vlucht voor rauw oorlogsgeweld hervestigt.

 

Source: deredactie.be

See on Scoop.itMijn gazet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s