Voorbij de besparingspolitiek: op zoek naar alternatieven

‘Besparen.’ ‘Bezuinigen.’ ‘Snoeien.’ ‘Afslanken.’ Het zijn woorden die tot in den treure zullen herhaarld worden de komende jaren. Maar wat zijn de alternatieven? En vanuit welke hoek moet oppositie gevoerd worden tegen het besparingsbeleid? Een overzicht. 

 

De besparingsoperaties die ons opgelegd worden, worden voorgesteld als een economische noodzaak. De zinsnede “iedereen weet dat we moeten besparen” is al evenzeer een evidentie geworden als “iedereen weet dat we langer moeten werken”. En toch, wie zich de moeite getroost om even verder te kijken dan een journaal kort is, merkt snel dat wetenschappelijke consensus over een hardvochtig besparingsbeleid onbestaande is. 

Dat zit zo. In januari 2010 publiceerden Harvard-econonomen Carmen M. Reinhart en Kenneth S. Rogoff de paper Growth in a Time of Debt. Een van de centrale stellingen in het artikel luidt dat een schuld die oploopt tot boven de negentig procent economieën regelrecht naar de afgrond leidt. Dat was natuurlijk koren op de molen voor de verdedigers van een hardvochtig besparingsbeleid. Zwaaiend met een wetenschappelijk artikel van twee vooraanstaande economen werden draconische besparingen gelegitimeerd. Met alle sociale gevolgen van dien. 

Maar in april 2013 keerde het tij. Er werd aangetoond dat het artikel van Reinhart en Rogoff belangrijke fouten bevatte. Hun conclusies werden als niet langer wetenschappelijk houdbaar beschouwd. Opvallend: ook het IMF kondigde in juni 2013 aan dat ze de gevolgen van de draconische besparingspolitiek in Griekenland onderschat had. In een rapport zette het IMF de gevolgen van het Griekse besparingsbeleid op een rijtje: “Vertrouwen in de markt is niet hersteld, het banksysteem verloor dertig procent van zijn deposito’s, de economie ging in een diepe recessie en de werkloosheid werd uitzonderlijk hoog.” 

Niet dat het besparingsbeleid elders werkte. Na vijf jaar besparingspolitiek in de Eurozone oogt het resultaat mager. Vier landen verkeren op dit moment nog in recessie. Het gaat om Finland, Italië, Griekenland en Cyprus. Andere landen kennen dan weer een heel kleine groei (minder dan 1 procent). België, Nederland, Oostenrijk, Portugal en Frankrijk behoren tot die club. Elders stagneert de economische groei opnieuw. 

Bovendien gaat achter de bescheiden vreugdekreten omtrent de (erg matige) economische groei een onblusblare sociale crisis schuil. Dat wordt duidelijk als we de werkloosheidscijfers binnen de eurozone bekijken. Ierland, de beste leerling van de klas, klokt af op een groei van net boven de 5 procent, maar kent nog steeds een werkloosheidsgraad van 12 procent. Spanje kent opnieuw een economische groei van net boven de 1 procent, maar kampt nog steeds met een werkloosheid van boven de 25 procent. Ter vergelijking: België heeft op dit moment een werkloosheidsgraad van 8,5 procent. 

Source: www.dewereldmorgen.be

Arbeidsduurvermindering is een manier om overproductie tegen te gaan: er wordt geproduceerd tot er genoeg is. De extra ecologische kost wordt op die manier gereduceerd. Bovendien laat arbeidsduurvermindering toe om arbeid te gaan herverdelen. Geen slecht idee in tijden van werkloosheid. 

Last but not least: arbeidsduurvermindering leidt tot een hogere levenskwaliteit, aangezien er meer tijd vrijkomt voor het autonoom plannen en organiseren van het eigen leven. Geen overbodige luxe in tijden van een groeiend aantal burn-outs en depressies. 

Het zijn dergelijke eenvoudige strijdpunten die een kapitalistische logica gedeeltelijk kunnen breken. Bovendien is dit ook een offensieve eis. Er straalt een ander toekomstbeeld, een ander levensmodel van uit, dat haaks staat op de bestaande eisen van steeds meer en langer werken in naam van ons eigenste "sociaal model". 

See on Scoop.itMijn gazet

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s