Peeters rekent op de vakbonden

Vakbondsleiders moeten het vandaag de dag ook maar stellen met wat ze in de krant lezen over de regeringsonderhandelingen. Maar wat ze daarin lezen, zint hen allerminst, zo lieten ze al uitschijnen: “Met al die lekken kunnen we niet anders dan reageren”, zei ACV-voorzitter Marc Leemans daarover in De Standaard (29 aug. 2014). “Zwijgen zou als instemmen kunnen worden geïnterpreteerd. Dat willen we absoluut vermijden.” 

 

De zomervakantie is definitief afgelopen, de federale regeringsonderhandelaars zijn (nog steeds) aan het werk, en menig vakbondsman/vrouw is stilaan wakker geschud. De spanningen tussen onze vakbonden en onze (toekomstige) regeringen stijgt zienderogen. Niet alleen werd ons al een ‘woelig syndicaal najaar’ voorspeld en vind op 23 september een eerste waarschuwingsactie plaats, tevens liet co-formateur Peeters al verstaan dat hij ‘rekent op de vakbonden’.

Source: poliargus.be

Het is duidelijk dat onze respectievelijke regeringen een werkgeversvriendelijk beleid willen voeren, maar een werknemersvriendelijk beleid is ook van tel. Wat immers met de gevreesde verhoging van de kostprijs van kinderopvang, de voortschrijdende commercialisering van de zorg, het onbetaalbaar worden van wonen en het afkalven van collectieve en publieke diensten? Zijn werknemers daar dan bij gebaat? 

The proof of the pudding is in the eating, maar de vakbonden vrezen alvast dat de pudding te zout, te zuur of te bitter zal zijn. Zoet zal hij inderdaad niet zijn. Bovendien zijn de kostprijs en het rendement van vele van de overwogen maatregelen door zowel de Vlaamse als de Federale Regering onduidelijk en betwistbaar. Als het die richting blijft uitgaan, zal men op beide niveaus – inderdaad – regelmatig de werknemers tegenkomen.

See on Scoop.itDe vakbond is nodig. Vandaag meer dan ooit!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s