Stille revolutie

Dat de vakbonden maar uitkijken met hun boze meeting van volgende week. Sociaal protest, tot daar aan toe – het is een vrij land. Maar op het Brusselse Muntplein, zoals de bonden van plan zijn? 184 jaar geleden was daar al eens sociaal protest, zelfs hongeroproer, en dat eindigde in een revolutie. Maar niet zoals het protest dat wilde. Met de revolutie van 1830 haalden geen hongerlijders of werklozen de macht binnen, dat deed de burgerij.

Maar geen nood, volgende week zal de geschiedenis zich niet herhalen. Het hoeft niet meer, want de revolutie heeft zich al voltrokken. Het sociaal protest komt nu achteraf.  

Nochtans tonen de vakbonden zich op het eerste gezicht wel erg voorbarig. Want ze kunnen hooguit tegen intenties protesteren, die ze dan nog alleen kennen uit dubieuze lekken, indiscreties die passen in de partijpolitieke machtsspelletjes die vaste prik zijn geworden bij formatiegesprekken. De actie zal zich op 23 september richten tegen een coalitie die dan nog niet eens zal bestaan. 

En toch zit er een historische logica in. De revolutie van 1830 maakte België tot een economisch bloeiend, maar sociaal achterlijk land. Dat veranderde pas na 1918, toen België bijna een democratie werd. Bijna, omdat vrouwen niet meetelden. En omdat een nieuw, parallel beslissingscircuit de macht van het getal in de stembus temperde: het paritair sociaal overleg. Patroons en vakbonden stonden er numeriek op gelijke voet, niet in een machtsverhouding die recht deed aan hun ledenaantal.

Source: www.standaard.be

Politici zijn zo doordrongen van het marktdenken, dat ze het niet langer zien als de ideologische keuze die het nochtans is, maar alleen nog als een onwrikbare noodzaak. En het wordt inderdaad een natuurwet in de politieke correctheid van de EU: bezuinigen. Al faalt dat dogma in al zijn beloften en kan, dankzij de ECB, de toorn van ‘de financiële markten’ er niet langer voor dienen als stok achter de deur. Bezuinigen is dus wel degelijk een doel op zich. 

 

See on Scoop.itMijn gazet

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s