Septemberverklaring Vlaamse regering: regering Bourgeois raakt eigen personeel en burgers eerst

In een eerste reactie op de Septemberverklaring stelt de ACOD vast dat de regering Bourgeois haar aanval op de openbare diensten heeft ingezet. “Niet enkel het personeel van de openbare diensten, maar elke Vlaming zal de gevolgen voelen van de zware besparingsplannen van deze rechtste coalitie,” meent Chris Reniers, algemeen secretaris van de ACOD. 

“Het personeel zal door de niet-vervanging van 1.950 gepensioneerde collega’s en de verder beperkte budgetten de werklast nog meer zien toenemen. En dan spreek ik nog niet over de minstens 1.500 afvloeiingen bij de provincies en gemeenten. De wachtlijsten zullen zo blijven aangroeien” gaat Reniers verder. “Dat de Vlaming daardoor niet langer op de dienstverlening kan rekenen waar hij recht heeft, staat buiten kijf. Het regeerakkoord loopt over van dergelijke voorbeelden.” 

 

Meer voor minder 

“Heb je jonge kinderen, dan zal je meer moeten betalen voor je kinderopvang en krijg je minder kinderbijslag. Heb je kinderen in het basis- en secundair onderwijs, dan zullen die nog enkele jaren moeten les volgen in oude en uitgeleefde schoolgebouwen. Heb je kinderen aan de universiteit of hogeschool, dan zal je beslist meer geld mogen ophoesten om hen volgend jaar in te schrijven.”
Ook reizen met De Lijn betekent voortaan verder wandelen naar de halte en meer betalen voor minder bus- en tramlijnen aan lagere frequenties. Reniers: “Als senior met een klein pensioentje zie je je gratis openbaar vervoer zelfs helemaal verdwijnen.” 

 

Huisje, tuintje, boompje 

De regering Bourgeois schroeft ook de woonbonus terug en maakt er op termijn zelfs volledig een einde aan. “Je zal maar een jong gezin zijn, op zoek naar een woning,” zegt Reniers. “En als je in een sociale woning woont, weet dan dat je huurperiode beperkt in de tijd zal zijn. Of je nu huurt of je eigen woning hebt, voor iedereen geldt: de energie- en waterfactuur wordt kostenreflectief. Dat is een woord dat de minister-president gebruikte. Geen Vlaming die het begrijpt, maar ze zullen het wel allen voelen in hun portemonnee.” 

Tijd voor wat ontspanning? 

De besparingen van de Vlaams regering laten zich zeer breed voelen, zelfs in de vrije tijd. Reniers: “Ontspannen in een provinciaal domein dreigt moeilijk te worden. De ingang wordt duurder, de speeltuinen ontoegankelijk wegens gevaarlijk en de ligweides overwoekerd door een gebrek aan personeel. Op de gemeenten moet je niet rekenen om die taken over te nemen, zij hebben immers al voldoende problemen om hun budget rond te krijgen. Dan maar de tv aan? Verwacht je dan aan minder nieuws en duiding en nog maar eens een zoveelste herhaling of een aangekochte buitenlandse serie. En voor een theaterbezoek zal je wellicht flink wat meer mogen betalen. Het meest trieste voorbeeld zijn misschien nog wel de ouderen in het rusthuis, die het voortaan zonder hun wekelijkse bingoavond moeten stellen.” 

 

ACOD verzet zich tegen kille besparingen 

“Deze regering probeert zich te verkopen als een investeringsregering. In realiteit is het echter een regering die de openbare diensten afbreekt en de factuur ervan doorschuift naar de burger. Dat is een verhaal waar de ACOD weigert in mee te gaan. We zullen onze visie duidelijk maken tijdens het sociaal overleg – als we daartoe de kans krijgen – en anders op straat,” zegt Reniers ferm. 

Source: www.acodonline.be

See on Scoop.itDe vakbond is nodig. Vandaag meer dan ooit!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s