‘Politiek staat vooral ten dienste van de 10% rijksten’

Wetenschappelijk bewijzen dat de rijke elite meer invloed heeft op de politieke besluitvorming dan de lagere en middenklasse lijkt moeilijk. Toch is net dat wat twee politicologen van de universiteit van Princeton hebben gedaan. Martin Gilens en Benjamin Page toonden aan datpolitici gemakkelijker luisteren naar de rijkste 10% van de kiezers. Ondertussen verzamelen ze stemmen bij de rest van de bevolking door campagne te voeren rond nationalistische en ethische thema’s. 

Voor hun werk konden de professoren gebruik maken van de data die ze eerder hadden verzameld uit opiniepeilingen van 1981 tot 2002. Ze keken of de Amerikaanse federale regering z’n beleid aanpaste op basis van de voorkeuren van de rijkere of middenklasse-kiezers. 

Op het eerste zicht leek uit hun onderzoek dat de Amerikaanse democratie werkt zoals het hoort. De middenklasse-kiezers lijken een sterke positieve invloed te hebben op het beleid. Beleidskeuzes die de voorkeur dragen van de gemiddelde kiezer worden vaak ook uitgevoerd. 

Source: www.express.be

Wie had dat ooit durven denken? 

See on Scoop.itMijn gazet

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s