Honderd jaar na het uitbreken van de ‘Grote Oorlog’

In de zomer van 1914 werd een barbaars oorlogsgeweld ontketend met miljoenen doden tot gevolg. Brits historicus Neil Faulkner werpt een kritische blik op de ‘Grooten Oorlog’. In deze tijden van hernieuwde bewapeningswedloop (F-35) en opeenvolgende militaire interventies in het Midden-Oosten is enige historische kennis over de Eerste Wereldoorlog verre van nutteloos. Alle ingrédiënten – zoals een in crisis verkerend kapitalisme en het bestaan van verschillende imperialismes die met elkaar wedijveren – zijn vandaag aanwezig en kunnen de mensheid binnen afzienbare tijd op grote schaal in oorlogsgeweld storten.  

Op 28 juni 1914 vermoordde een Servische nationalistische student de troonopvolger van Oostenrijk-Hongarije terwijl deze op staatsbezoek was in Sarajevo (Bosnië). Vijf weken later waren Oostenrijk, Rusland, Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk in de strijd verwikkeld. Tijdens het geïndustrialiseerd bloedbad dat de daaropvolgende vier jaar zou plaatsvinden vonden tien miljoen mensen de dood. Maar wat was er nu precies gebeurd?

Belangrijke gebeurtenissen hebben diverse oorzaken. Om precies te zijn: gebeurtenissen die op korte termijn plaatsvinden, werken een aantal tegenstellingen in de hand die tot elkaar staan zoals matroesjka’s – het militaire wordt omgeven door de diplomatie die dan weer door de geopolitiek ingesloten wordt, en die wordt op haar beurt door de economie omvat. 

Source: www.roodlinks.be

See on Scoop.itMijn gazet

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s