Pensioenleeftijd naar 67 jaar: “Ondoenbaar, onlogisch, onnodig en dus ook onaanvaardbaar”

“De pensioenleeftijd verhoogt in 2025 tot 66 jaar en in 2030 tot 67. Vervroegd pensioen wordt pas mogelijk vanaf 63 jaar.  Dat is ondoenbaar, onlogisch, onnodig en dus ook onaanvaardbaar”, vindt PVDA-pensioenspecialist Kim De Witte. 

 

“Ondoenbaar omdat veel oudere werknemers zijn óp gewerkt en hebben last van hun gezondheid, vaak al van hun 58, 60, 62 jaar.
Onlogisch. Er zijn bijna 650.000 werkzoekenden, waarom dan langer werken? 
Onnodig, want de vergrijzing is betaalbaar. In het Cactusplan van de PVDA stellen we voor om 6 miljard uit te trekken om de pensioenen op te waarderen en te herfinancieren: www.pvda.be/cactusplan
En dus onaanvaardbaar: het is hoog tijd voor sociale oplossingen. En daar zullen we samen voor moeten zorgen met een breed sociaal verzet. Met een eerste afspraak: de Protestparade van 19 oktober in Brussel.” 

“De regering heeft geen enkele democratische legitimiteit om deze maatregel in te voeren”, zegt De Witte. “De verhoging van de wettelijke pensioenleeftijd stond in geen enkel kiesprogramma van de coalitiepartners. Integendeel. Ze hebben de bevolking voorgelogen.” 

Werken tot 67 jaar is voor een grote groep van werknemers ondoenbaar. “Veel oudere werknemers zijn óp gewerkt en hebben last van hun gezondheid, vaak al van hun 58, 60, 62 jaar. De rechtse regeringsonderhandelaars hebben duidelijk geen voeling met de realiteit”, aldus Kim De Witte. “De grote meerderheid van werknemers zijn op gewerkt al vóór de leeftijd van 65 jaar.” Een studie van HR-dienstverlener Securex in februari 2014 toonde aan dat het aantal langdurig zieken op het werk spectaculair stijgt, omdat werknemers verplicht worden langer te werken.  

De levensverwachting in goede gezondheid ligt gemiddeld op 65 jaar. Mensen verplichten om te werken tot 67 jaar is een afbraak van het recht op rust na een leven van intense arbeid. “De gezonde levensverwachting van 65 jaar verbergt bovendien immense ongelijkheden”, aldus De Witte. “Wie geen diploma heeft, leeft 18 tot 25 jaar minder lang in goede gezondheid. Bovendien vermindert het aantal jaren dat bepaalde werknemers in goede gezondheid kunnen doorbrengen. De Dokters van de Wereld berekenden, samen met het Riziv en de mutualiteiten, dat een 25-jarige vrouw zonder diploma in 1997 gemiddeld tot haar 58ste levensjaar gezond bleef. Nu is dat nog tot haar 49ste jaar. Stress op het werk  – alsmaar meer doen met minder mensen – belasting van het lichaam, blootstelling aan gevaarlijke producten en toegang tot betaalbare gezondheidszorg zijn de oorzaak.” 

Source: pvda.be

 “Er zijn bijna 650.000 werkzoekenden, waarom dan langer werken?”  

Onze pensioenen zijn wél betaalbaar, als we daarvoor kiezen. 

See on Scoop.itMijn gazet

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s