“We beleven het einde van het romeinse rijk. Dat geeft moed.”

De westerse economie gaat om zeep, maar dat is juist geweldig nieuws. Eindelijk wat anders! Welkom in de wereld van Michel Bauwens (56), een filosoof die zo radicaal outside the box denkt, dat er in de verste verte geen box meer te bekennen valt. 

Misschien kent u Michel Bauwens niet – en dat is dan erg jammer. Maar die ene onbekende Belg, waarvan u de naam alweer vergeten bent, die plots opdook naast Mahatma Gandhi en Martin Luther King in die lijst van honderd meest inspirerende personen van het Post Growth Institute, herinnert u zich die nog? Dat was Michel Bauwens. 
Leven doet hij in Thailand, tenzij hij de wereld rondtrekt op zoek naar geestesgenoten van Catalonië tot Ecuador en een zeldzame keer Brussel. Inspireren doet hij als ‘cyberfilosoof’ en bezieler van de ‘peer-to-peerbeweging’, intussen een wereldwijde beweging van mensen die een alternatieve economie aan het ontwikkelen zijn van coöperaties en ‘peer-to-peer’ deelsystemen, zonder al te veel tussenkomst van bedrijven of overheid. 
En als u nu aan kraakpandjes vol punks met onverzorgde honden moet denken: denk ook eens aan bijvoorbeeld Wikipedia of Linux, en aan deelinitiatieven die in elke stad en straat opduiken. Zeker, het is een beweging die nog altijd tegen de grondstroom in gaat, maar wel met een prikkelend optimisme en met de kracht van de overtuiging. 
Waar komt uw optimisme eigenlijk vandaan? Het hangt niet bepaald in de lucht.

Source: www.slideshare.net

See on Scoop.itDelen, beter dan hebben

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s