Het kapitaal van de 18e tot de 21e eeuw

Het jongste werk van Thomas Piketty, Kapitaal in de 21e eeuw[1] zorgde voor sensatie. Het kreeg veel belangstelling en leidde tot heel wat discussies. Niet zonder reden: het boek schetst 250 jaar evolutie van inkomens en vermogens onder het kapitalisme, voornamelijk in de Verenigde Staten en Europa. Het eindigt met een voorstel voor een vermogensbelasting. 

 

Zijn besluit: het economische marktsysteem doet ongelijkheid vanzelf toenemen, uitgenomen de periode van 1914 tot eind de jaren zeventig (wat hij verklaart door schokken, oorlogen, geen ‘normale’ ontwikkeling van de kapitalistische maatschappij). Vandaar de nood aan een wereldwijde vermogenstaks. 

 

Vanzelfsprekend konden neoliberalen en ultraconservatieven daar niet mee lachen. Ze trachtten de basis van de analyse onderuit te halen. Daarin schuilt juist het enorme belang van dit werk. Geholpen door een heel team onderzoekers, tekent de auteur de weg uit die rijkdom aflegde over een heel lange periode. Hij bewijst hoe een minderheid de rijkdommen monopoliseert en de gegevens die hierover beschikbaar waren manipuleert. 

 

Het boek van Thomas Piketty is een pil van bijna duizend bladzijden. Een flinke kluif waar de gewone burger zich niet meteen op zal storten, al helemaal niet als economische vraagstukken je als lezer weinig boeien. Piketty heeft wel alles gedaan om het de lezer gemakkelijk te maken. Je hoeft geen fiscaal expert te zijn om te genieten van dit uitstekend gedocumenteerde werk. Je hoeft echt niet alles te weten over macro-economische vraagstukken. Een echt begrijpelijk en leesbaar boek. Elke keer als de auteur het over meer technische kwesties gaat hebben, geeft hij dat duidelijk aan. Lezers die liever niet verstrikt raken in teveel details, krijgen de raad het over te slaan en verder te gaan naar het volgende hoofdstuk. 

 

We krijgen een gedetailleerde uitleg over de ongelijkheden in inkomens en vermogen en een voorstel voor een fiscaal alternatief dat de grote fortuinen belast. Deze Franse economist is erin geslaagd een bijzonder boeiend en allesomvattend beeld te schetsen van tweehonderd jaar kapitalisme. Zonder marxist te zijn, maakt de auteur een opzienbarende analyse van de sociale klassen en van hun onderlinge verhoudingen, gespreid over een aantal grote historische periodes. 

 

Voor we op een paar zwakheden zullen wijzen, loont het de moeite en is het belangrijk om de belangrijkste conclusies en in eerste instantie een uitgebreide synthese van dit werk te geven. 

 

Source: www.marx.be

See on Scoop.itMijn gazet

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s