Als er iemand de mensen bang maakt over de pensioenen, dan is het deze regering

‘De cijferdans van de socialistische oppositie laat de mensen slecht geïnformeerd en bang achter’, zo stelt Liesbet Sommen in het Schaduwparlement van Knack.be. ‘Een eigenaardige kritiek’, repliceert Kim De Witte, pensioenexpert van de PVDA. ‘Als er iemand de mensen bang maakt over onze pensioenen, dan is het deze regering’. 

 

‘Ons pensioensysteem is in gevaar’, zo zei minister van Pensioenen Daniël Bacquelaine (MR) deze week. ‘Een ingrijpende hervorming is onontkoombaar’, zo beweerde Alexander De Croo voordien (Open VLD). ‘België zal bezwijken onder de last van de vergrijzing’, zo schreven Peter Van Rompuy en Robrecht Bothuyne, twee parlementsleden van de CD&V. 

 

Als er iemand de mensen bang maakt over onze pensioenen, dan is het deze regering en de partijen die er deel van uitmaken. De vergrijzing zou als een tsunami op ons afkomen, een natuurfenomeen, een ‘Inconvenient Truth’, aldus Liesbet Sommen in een vorige bijdrage op knack.be. 

 

Dat is de setting waarin deze regering de pensioenhervorming duwt. Deze hervorming zou noodzakelijk zijn. Een fataliteit, waar geen alternatief voor bestaat. De cijfers zouden duidelijk zijn. Geen discussie of tegenspraak meer mogelijk: allemaal twee tot vijf jaar langer werken en de wettelijke pensioenen verder inperken. 

Source: m.knack.be

"Is er dan geen enkel probleem met de betaalbaarheid van onze pensioenen? Toch wel. Maar de oorzaak ligt niet veel meer bij de dalende inkomsten dan bij de stijgende uitgaven. Onze pensioenen worden grotendeels betaald met sociale bijdragen op onze lonen. Die bijdragen worden ook wel indirect of uitgesteld loon genoemd. Onze indirecte lonen zijn sterk gedaald doorheen de tijd. De beheerders van onze sociale zekerheid trokken aan de alarmbel. Volgens de FOD Sociale Zekerheid is de daling van de sociale bijdragen één van de belangrijkste evoluties in de financiering van de sociale zekerheid van de laatste tijd. De daling is volgens de FOD Sociale Zekerheid vooral te situeren bij de werkgeversbijdragen, minder bij de werknemersbijdragen."

See on Scoop.itMijn gazet

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s