Reclaim & Reframe – Hoe de democratie herdenken?

https://www.eenanderland.be

Vraag aan tien willekeurige Belgen of we in een democratie leven en de overgrote meerderheid zal bevestigend antwoorden. En toch zien we overal sporen van ongelijkheid en uitsluiting. Als we anno 2014 voor meer democratie pleiten, wat bedoelen we dan? 

De werkgroep democratie van De Toekomstfabriek is onder de noemer ‘Reclaim and Reframe’ het voorbije jaar bezig geweest met de democratie van onderop te herdenken. Democratie niet in de enge zin van een parlementair systeem, maar met aandacht voor ‘politiek handelen’ in de brede zin van het woord. De zoektocht bracht hen naar de activisten tegen dwangarbeid in Amsterdam, de creatieve stadsbezetters in Brussel, en het verzet tegen uithuiszettingen in Barcelona. 

De Toekomstfabriek is een initiatief dat gedragen wordt door negen organisaties uit het middenveld: Victoria Deluxe, Samenlevingsopbouw Gent, Kunstencentrum Vooruit, Vrede vzw, Links Ecologisch Forum, ABVV Oost-Vlaanderen, Beweging.net/ACV Gent-Eeklo, Masereelfonds Gent en Vormingplus Gent-Eeklo. Bedoeling is een vernieuwende (re)politiserende werking te ontwikkelen die, wars van elk dogmatisme, van onderuit op wil werken aan een grondige structurele hervorming van onze samenleving. 

Deze reportage is gerealiseerd door de ‘werkgroep democratie’ van de Toekomstfabriek, met de ondersteuning van Victoria Deluxe vzw en het EWI. Docwerkers vzw begeleidde de groep bij het opstellen van het script en verzorgde beeld en montage.

Source: vimeo.com

See on Scoop.itMijn gazet

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s