‘Vijfhoekplan jaagt armen verder uit de stad’

De vernieuwing van de centrale lanen, de parking onder het Vossenplein, de nieuwjaarsviering op De Brouckère: het beleid van de Stad zal onvermijdelijk leiden tot de verdere gentrificatie van de Vijfhoek, zegt sociaal geograaf Mathieu Van Criekingen. 

Volgens Van Criekingen is dat beleid al bezig sinds het begin van de jaren 2000. “De voorbeelden zijn overal te vinden”, zegt Van Criekingen, die verbonden is aan het Laboratorium voor Sociale Geografie van de ULB, aanbrusselnieuws.be. “Denk maar aan de projecten aan het kanaal of de situatie in Sint-Gillis. Nu zijn er de parkingplannen in het centrum.” 

 

Het verdringen van de armen is misschien niet het doel van het beleid, maar is wel een van de gevolgen van de doorgedreven stadsvernieuwing. “De algemene logica achter het beleid is het grondgebied zo veel mogelijk te laten opbrengen, ” klinkt het. “Daarvoor moeten de prijzen van gronden en huizen zo veel mogelijk opgedreven worden. Nieuwe investeringen, nieuwe diensten en nieuwe handelszaken leveren immers extra belastinggeld op.” 

 

Mensen met een laag inkomen krijgen het zo steeds moeilijker. “De lagere sociale klassen hebben steeds minder toegang meer tot het centrum”, zegt Van Criekingen. “Er is ook niet echt een buurt waar ze makkelijk naar kunnen uitwijken. In die logica is gentrificatie onafwendbaar.”

Source: www.brusselnieuws.be

See on Scoop.itMijn gazet

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s