Als je het mij vraagt: we zetten de strijd voort

De ACOD heeft samen met het ABVV in gemeenschappelijk vakbondsfront net een lange actieperiode achter de rug. Hoe kijk je daarop terug? 

Chris Reniers: “Na een massaal bijgewoonde betoging in Brussel op 6 november volgden enkele beheerste, maar solidaire en sterke provinciale stakingen, afgerond met een zeer geslaagde algemene staking in heel het land over alle sectoren heen op 15 december. We hadden bijzonder weinig moeite om leden en militanten te mobiliseren en te motiveren om deel te nemen aan de stakingsacties. 
Dat is weinig verwonderlijk als je kijkt hoe zwaar de openbare diensten getroffen worden. Deze regering wil vier op de vijf ambtenaren niet vervangen, bespaart een kwart op de werkingsmiddelen van de openbare diensten en zal een derde minder investeren. Globaal gaan 15.000 tot 20.000 jobs verloren in de Vlaamse administraties en lokale besturen. Bovendien bouwen de pensioenmaatregelen van de regering-Michel het pensioen van de ambtenaren af. De personeelsleden van de openbare diensten beseft dus maar al te goed wat er op hen afkomt. Dat willen ze niet zonder slag of stoot laten passeren. En de ACOD steunt hen in die strijd.” 

‘Staken kost de economie handenvol geld’, hoor je wel eens. Een terecht verwijt? 

Chris Reniers: “Volgens mij ligt de zwaarste verantwoordelijkheid bij de regering, maar het is een verwijt dat doorgaans te horen valt bij werkgevers, zelfstandigenorganisaties en zelfs individuele zelfstandigen. Zij doen alsof zij de enige zijn die de economische motor draaiende houden. Ze vergeten al te gemakkelijk dat ze veel te danken hebben aan hun personeel en aan de openbare diensten. Die laatsten geven immers zodanig veel terug aan de economie en de samenleving, dat onze welvaart zonder hen niet mogelijk zou zijn. Het is toch eigenaardig dat iedereen in dit land een drukkingsgroep of een belangengroep mag hebben, maar oh wee als een ambtenaar een vakbond heeft. Dat is er dan blijkbaar over. Onbegrijpelijk! De openbare diensten zijn de voorbije jaren heel sterk afgebouwd, het statuut van het personeel is uitgehold en de werkdruk is enorm toegenomen. Waarom zou het personeel zich dan niet mogen verweren?” 

Een ander verwijt is dat het personeel van de openbare diensten en hun vakbonden alleen maar uit eigenbelang staken. 

Chris Reniers: “Voert de ACOD met het personeel van de openbare diensten actie voor hun statuut, hun tewerkstelling en hun arbeidsvoorwaarden? Uiteraard is dat voor een deel het geval. Maar we staan even goed om halfvijf ’s morgens in de kou aan het piket, omdat we geloven in een maatschappij waarin een sterke openbare sector een rol speelt. Betaalbaar en kwaliteitsvol openbaar vervoer, scholen, gezondheidszorg, water, energie,… Het personeel van de openbare sector gelooft in een samenleving met zulke openbare diensten en is fier om die aan de burger te kunnen aanbieden. Dus neen, het is niet alleen eigenbelang dat ons drijft. En ik zou in mijn taak als voorzitter te kort schieten als ik al onze militanten en leden die de piketten bemannen niet van ganser harte zou bedanken voor die solidariteit.” 

Er was aangekondigd dat na de algemene staking een evaluatie zou volgen van de acties en de houding van de regering ten aanzien van de vakbondseisen. Wat is de volgende stap? 

Chris Reniers: “Tot nu toe is er nog geen enkele tegemoetkoming geweest vanuit de regering of de werkgeversorganisaties. Voor het nieuwe jaar hebben we dus twee doelen in gemeenschappelijk vakbondsfront. En als ACOD moeten we die strijd voeren met de specifieke belangen en problemen van de openbare diensten in ons achterhoofd.
Maar voor we die strijd voortzetten, wens ik namens het algemeen secretariaat en het personeel van de ACOD al onze leden, militanten, afgevaardigden en hun families een strijdvaardig, sociaal en gezond 2015!” 

 

Source: www.acodonline.be

See on Scoop.itDe vakbond is nodig. Vandaag meer dan ooit!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s