Pensioenhervorming: misleidende en foutieve cijfers ter verdediging van een fout beleid

“Voor het eerst overschrijden de pensioenuitgaven de kaap van 40 miljard euro; tien jaar geleden was het nog 25 miljard”, “de pensioenen kosten meer dan 50% van onze sociale zekerheid”, “we stoppen gemiddeld op 59 met werken, het vroegste cijfer van heel Europa”. Met deze cijfers probeert Daniël Bacquelaine (MR), de minister van Pensioenen, de pensioenhervorming erdoor te krijgen. “Maar dit zijn misleidende en foutieve cijfers, ter verdediging van een fout beleid”, aldus Kim De Witte, pensioenspecialist van de PVDA. De studiedienst van de PVDA ging op zoek naar de juiste cijfers. 

 

Op tien jaar tijd is het aandeel van onze welvaart dat we aan de pensioenen besteden met 1,4 procentpunt gestegen. Helemaal geen verdubbeling, zoals de cijfers van Daniël Bacquelaine doen uitschijnen. 

De pensioenen nemen 40 procent van de socialezekerheidsuitgaven voor hun rekening. Zij zullen nooit de 50 procent overschrijden. In 2060 zou het aandeel van onze welvaart dat naar de pensioenen gaat 14,7 procent bedragen. Is dat zo onhaalbaar? Natuurlijk niet. Landen als Frankrijk en Oostenrijk spenderen vandaag al dat deel van hun welvaart aan de pensioenen. 

De mannen in België blijven gemiddeld tot 61,2 jaar actief en de vrouwen tot 61,9 jaar. Dat zijn niet de laagste leeftijden van Europa. In Oostenrijk stoppen vrouwen gemiddeld twee en een half jaar vroeger met werken. In Frankrijk stoppen mannen gemiddeld één jaar vroeger en vrouwen gemiddeld twee jaar vroeger dan in België. In Luxemburg stoppen mannen gemiddeld drie jaar vroeger en vrouwen gemiddeld bijna vijf jaar vroeger dan in België. 

“Het pensioendebat gaat in wezen over de verdeling van de welvaart”, aldus De Witte. “Spenderen we de stijgende productiviteit van onze arbeid aan extra winsten of aan vrije tijd?” De regering Michel – De Wever maakt liberale keuzes. Zij probeert die te verkopen onder de noemer ‘de pensioenen redden voor onze kinderen’. Maar wat is de ‘redding’ die deze regering voorstelt? Iedereen langer doen werken voor minder pensioen. 

 

De regering kiest niet alleen voor langer werken, maar ook voor de wettelijke pensioenen in te perken: afschaffing van gelijkgestelde periodes, afbouw van het recht op overlevingspensioen, afbouw van het recht op pensioen voor ambtenaren, afschaffing van de pensioenbonus, …. 

 

Is dat nu onze pensioenen ‘redden’? Moeten onze kinderen ons daar dankbaar voor zijn? Onze pensioenen verlagen is de economie vertragen. Eén op vijf ouderen leeft in armoede. We zitten nog steeds met 600.000 werklozen. Als onze kinderen ergens nood aan hebben, dan zijn het betere pensioenen en fatsoenlijke jobs. Die zijn perfect betaalbaar, als we de welvaart eerlijker verdelen. 

Source: pvda.be

See on Scoop.itMijn gazet

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s