We moeten de kleinkinderen van de protestgeneratie ook de kans geven goed onderwijs te volgen

ln Nederland worden rectoren en decanen aan de universiteiten benoemd, in Vlaanderen verkozen – ook door studenten. Dat hebben we voor in ons land, maar voor de rest lijkt de situatie hetzelfde: er heerst groeiende onvrede over het rendementsdenken in onze samenlevingen. Het huidige studentenprotest bij onze noorderburen, dat ons aan het warme engagement van de naoorlogse jaren herinnert, is maar een van de uitingen daarvan. Als een van die Vlaamse rectoren deel ik die ongerustheid: onderwijs, onderzoek en dienstverlening zijn onze allerbelangrijkste opdrachten. Daar mag niet aan getornd worden. De overheid moet kwaliteit leveren en zich niet laten mangelen door geldzucht op korte termijn. Maar we mogen professioneel beheer van de overheid niet verwarren met platte commercie. Goed management is namelijk bitter hard nodig om de belangrijkste verworvenheid van de jaren zestig, zeventig te garanderen: toegankelijkheid van onze overheidsinstituten. 

De overheid bevindt zich in een pijnlijke spagaat: aan de ene kant hangt een immense schuld als het zwaard van Damocles boven haar hoofd en aan de andere kant eist de burger – terecht – dat ze heel veel levert van hele goede kwaliteit. De roerige jaren zestig – waaraan de studentenprotesten in Nederland ons doen denken – hebben iets schitterend opgeleverd waar we voor moeten blijven strijden: onderwijs voor iedereen. Jaar in jaar uit zijn sindsdien de studentenaantallen gestegen. De overheid is er voor iedereen, niet enkel voor de vriendjes van regenten, zoals ze in Nederland de elitaire bestuurders noemen. 

Source: www.demorgen.be

"Opel Antwerpen werd ook niet geleid door een automonteur." Was misschien beter geleid door een automonteur… de tent is nu intussen gesloten…  

See on Scoop.itMijn gazet

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s