Bibliothekenbelang

Ik was een weinig rebels kind. Als ik thuis moest zijn om 18u, arriveerde ik steevast om 17u55. Als ik een regel gebroken had en wist dat ik daarmee in conflict zou komen met mijn ouders, werd ik daar fysiek misselijk van. Er was echter één regel die ik meermaals bewust gebroken heb. En waar ik ook meer dan eens op betrapt werd. Dat was lezen in bed, tot lang na mijn bedtijd. Onder de lakens met een zaklamp. 

 

De reden waarom ik zo vaak betrapt werd, was omdat ik me – ook vandaag nog – genadeloos liet meezuigen in het verhaal. Zo genadeloos dat de wereld om me heen niet langer bij me binnenkwam. Ik kon het me gewoon niet laten. 

 

De jongerenafdeling in onze plaatselijke dorpsbibliotheek heb ik quasi volledig verslonden. Ik stond als tiener dus al gauw tussen de rekken waar zich het overweldigende literatuuraanbod voor volwassenen bevond. Alsof er een nieuwe wereld voor me openging. Je mocht er vijf boeken per persoon uitlenen, maar omdat mijn broer allerminst interesse had in boeken, nam ik vaak ook zijn lidkaart mee en leende ik er tien per keer uit. En dan keerde ik nog vaak meermaals per week terug omdat ik na enkele dagen reeds door mijn voorraad heen zat. 

 

Ik heb me vaak de Mathilda van het gezin gevoeld. Niet dat mijn ouders of broer oppervlakkige idioten zijn, maar ik was wel steeds het buitenbeentje. Mijn interesses lagen altijd ergens daar waar mijn ouders elkaar onbegrijpende blikken toewierpen en me vroegen waar ik dàt weer vandaan haalde. De bibliotheek voedde mijn honger naar kennis. Ik ben nooit een fantastische studente geweest, maar als iets me boeide, dan las ik alles dat er over te lezen viel. Zo heb ik op mijn elfde een volledig vertaalwoordenboek Engels-Nederlands uitgelezen, omdat ik de taal wilde leren. 

Source: www.dewereldmorgen.be

Over waarom publieke bibliotheken toch o zo belangrijk zijn. 

See on Scoop.itBibliotheek, informatie en documentatie

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s