Bibliotheken afbreken: het is onbegrijpelijk en een schande

Heel af en toe mag dit hoekje heel persoonlijk worden. Want de beslissing van de Vlaamse regering om gemeenten te ontslaan van de verplichting  te organiseren, raakt me persoonlijk. Dat komt zo: ik heb tussen mijn zes en mijn twaalf jaar alle schooldagen van vier tot zes ’s avonds doorgebracht in een wijkfiliaal van de stedelijke bibliotheek. Meester Van Aken van het eerste studiejaar hield die open, en om zijn collega’s de avondstudie van de kleine Desmet te besparen, mocht die bij hem in de bib zijn huiswerk maken en lezen. Ik heb al verteld dat het uitlezen van die bibliotheek in die zes jaar bepalender is geweest voor wie ik geworden ben dan al mijn verdere studies samen. 

Sociale media stroomden gisteren over van getuigenissen van oude en nieuwe Belgen over hoe de bibliotheek ook hun wereld heeft geopend. 
Dat gemeenten de vrijheid zouden krijgen om die dienst niet langer verplicht aan te bieden, niet langer kinderen uit minder gegoede milieus kansen te geven, hen liefde voor het lezen, kennis, identiteit en persoonlijkheid te laten ontwikkelen: het roept bij mij zelfs geen verontwaardiging op, maar diepe tristesse. 

Omdat je toch hoopte dat, waar iemand ook in het politieke spectrum staat, er een consensus zou zijn dat volksverheffing, cultuur en taalontwikkeling waardevolle dingen zijn voor ieder lid van een gemeenschap. Dat bibliotheken de schatkamers zijn van de immateriële rijkdom van een gemeenschap die moet worden gedeeld met en overgedragen aan volgende generaties? Dat was toch het visionaire idee van Rika De Backer, die de verplichting tot bibliotheekuitbouw eind jaren zeventig oplegde? 

Die verplichting moet weg, zogezegd omdat men gemeenten niet langer wil betuttelen in hun beleidskeuzes. Dan zijn er nog behoorlijk wat reglementen te vinden die daarvoor eerder in aanmerking komen. Bovendien, weten cultuurminister Sven Gatz (Open Vld) en de voorzitter van de Vereniging van Steden en Gemeenten, Luc Martens, wel zeker dat de gemeenten hun bibliotheken niet zullen sluiten of afbouwen, ook al mogen ze dat nu doen van hen. 

Source: www.demorgen.be

‘Bibliotheken zullen niet morgen sluiten, maar wel wanneer de pensioenlast van hun personeel binnen enkele jaren niet meer te dragen valt’

See on Scoop.itBibliotheek, informatie en documentatie

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s