‘Revue ravage’ in de lage landen

Als de voorzittersstrijd tussen Bruno Tobback en John Crombez iets blootlegt, dan wel dat de sociaaldemocratie nauwelijks nog bezielt en geen voldragen antwoord kan voorleggen op het falende Europese beleid, schrijft Paul Goossens. Eén troost: de SP.A weet intussen wel wat ze vooral niet moet doen. Daarvoor volstaat een blik op de koers van de Nederlandse PvdA. 

‘De huisbezoeken, de loopgraven van ons vak. Wat de Maginotlijn was voor de Fransen, de Atlantikwall voor de Duitsers en de Grote Muur voor drie miljard Chinezen. Dat zijn voor ons de huisbezoeken. (…) Ge staat oog in oog met uw kiezer, op zijn eigen terrein: zijn salon.’ Alleen om die woorden verdienen Bruno Tobback en John Crombez eeuwige roem. Zonder hun onvermogen om het op een akkoordje te gooien over het voorzitterschap van de SP.A, had Tom Lanoye die zinnen waarschijnlijk nooit geschreven en Josse De Pauw ze nooit uitgesproken. Dankzij het kabaal binnen de SP.A heeft Vlaanderen opnieuw spetterend politiek theater, zelfs een Revue ravage met swingend orkest. Theater bovendien dat het partijpolitieke socialisme te kijk zet en irriteert. Een zijdelingse bedenking: als het Vlaams-nationalisme zo in scène werd gezet, was het kot te klein en hing er de KVS, waar Dood van een politicuszaterdagavond in première gaat, een boycot boven het hoofd. 

 

De clash tussen Tobback en Crombez inspireert niet alleen de beste Vlaamse theatermakers, ook het lagere circuit heeft er een vette kluif aan. Plots horen we wat we zelfs niet konden vermoeden, omdat de feiten steevast het tegendeel bewezen. De SP.A-top zou mensen uit de eigen zuil met een beetje ervaring en enige ideeën compleet negeren. Uitgerekend Frank Van Massenhove, de man aan wie de SP.A niet zolang geleden tot verbazing van de hele natie de NMBS aanbood, tekende voor de onthulling. In Gent lopen wel meer miskende genieën rond. Herman Verwilst bijvoorbeeld, jarenlang het financiële orakel van de Vlaamse sociaaldemocratie, die het met de zegen van de partij tot senator en topbankier schopte. De onvermoeibare militant van toplonen en dito bonussen vereenzaamt nu ergens in een Gentse loft. Of is het toch Knokke?

Source: www.standaard.be

See on Scoop.itMijn gazet

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s