Sociale bescherming voor iedereen!

Ziek worden en je behandeling niet kunnen betalen. Je job verliezen of je oogst vernield zien en geen inkomen hebben. Een leven lang werken en op je oude dag geen pensioen krijgen: voor driekwart van de wereldbevolking is dit geen fictie. 

Meer dan 5 miljard mensen zijn niet beschermd tegen risico’s als ziekte, werkloosheid of arbeidsongevallen en komen in levensgrote problemen bij de minste tegenslag. Sociale bescherming moet ervoor zorgen dat iedereen een menswaardig leven kan leiden. Het is een mensenrecht én het is haalbaar! Om iedereen hiervan te overtuigen, voert FOS samen met 11.11.11, ABVV, de Socialistische Mutualiteiten en vele andere organisaties campagne voor sociale bescherming. 

Goed beschermd 

In België zijn we vrij goed ‘sociaal beschermd’. Bij ziekte worden veel medische kosten terugbetaald en verliezen we ons inkomen niet. Als we onze job verliezen en een tijdje zonder werk zitten, kunnen we terugvallen op een werkloosheidsuitkering. Na de bevalling kunnen vrouwen enkele maanden voor hun kindje zorgen, terwijl ze een vervangingsinkomen krijgen. Op onze oude dag zorgt ons pensioen voor een inkomen. 

Onzeker inkomen 

Jammer genoeg geniet niet iedereen deze zekerheden. Wereldwijd hebben 5,2 miljard personen geen toegang tot volwaardige sociale bescherming. Ook in België leven nog steeds 1,5 miljoen mensen in armoede, maar vooral in het Zuiden is het gebrek aan sociale bescherming nijpend. Zo moet in El Salvador in Zuid-Amerika volgens de wet iedere werknemer ingeschreven zijn in de sociale zekerheid. Of je al dan niet sociaal beschermd bent, hangt echter af van het type arbeid dat je uitvoert. In El Salvador heeft slechts 20% van de bevolking een formele job met een contract met de werkgever, waarin loon, werkuren en andere afspraken worden vastgelegd. De overige 80% heeft dus geen formele baan, wat echter niet betekent dat ze niet werken. De overgrote meerderheid, 60% van de actieve bevolking, werkt in de informele economie. Een klein eetstandje langs de baan, een taxichauffeur in de stad, een suikerrietkapper op de plantages,… 
Wie geen formele job heeft, draagt niet bij tot de sociale zekerheid en bouwt met andere woorden geen pensioen op, krijgt geen uitkering bij werkonbekwaamheid en zal medische kosten niet terugbetaald krijgen. Werk in de informele economie is, per definitie, werk met amper of geen toegang tot sociale bescherming. Dit betekent: inkomensonzekerheid, geen pensioen, geen vervangingsinkomen bij arbeidsongevallen of ziekte. 

Strijden voor universele sociale bescherming 

Om hier iets aan te doen, hebben enkele bedrijfsvakbonden in El Salvador met de hulp van FOS de krachten gebundeld om de informele suikerrietkappers te organiseren en te mobiliseren. Ze steunden de oprichting van een vakbond. De coalitie van suikervakbonden wil tegen 2018 de suikerrietkap formaliseren, en kappers op die manier toegang geven tot het systeem van sociale zekerheid en hen echte sociale bescherming bieden. Dit is slechts een eerste stap, want het blijft de verantwoordelijkheid van de Salvadoraanse regering om de kwaliteit van de sociale zekerheid te garanderen, met degelijke en toegankelijke gezondheidszorg en basisvoorzieningen voor de hele bevolking. Iedereen, overal ter wereld, heeft recht op sociale bescherming. Daarom verdient de strijd van onze partners in het Zuiden alle steun. 

Meer info: www.socialebescherming.be

Source: socialebescherming.be

See on Scoop.itDe vakbond is nodig. Vandaag meer dan ooit!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s