Tot 700 euro minder pensioen in België dan in buurlanden

Ons wettelijk ­pensioen ligt tot 700 euro lager dan dat in onze buurlanden. ­Vooral de ­Nederlanders en de Fransen boeren beter. “En dat heeft niets met ­langere loopbanen te maken”, stelt ­docent pensioenrecht Kim De ­Witte (KU Leuven).
 ­Vooral de ­Nederlanders en de Fransen boeren beter. “En dat heeft niets met ­langere loopbanen te maken”, stelt ­docent pensioenrecht Kim De ­Witte (KU Leuven).Een werknemer die exact even lang ­gewerkt heeft en exact evenveel verdiend heeft, krijgt in ons land het laagste wettelijke pensioen van de regio: 1.155 euro bruto per maand. In Duitsland ligt het bedrag 11,66 % hoger, in Luxemburg 42% en in Frankrijk 43 %. In Nederland – waar een aanvullende pensioenverzekering evenwel verplicht is – krijgen werknemers op rust zelfs 66% meer: 1.861 euro bruto. Dat heeft Kim De Witte, docent pensioenrecht aan de KU Leuven, berekend.
De reden ligt volgens De Witte niet bij de langere loopbanen in de buurlanden, zoals vaak wordt gesteld. “Mijn onderzoek toont aan dat dat niet de reden is. Bovendien ­staven cijfers van Eurostat dat. Van de ­Belgische bevolking tussen 60 en 64 jaar is 22,8% aan het werk, tegenover 22,9% in Luxemburg, 23% in Oostenrijk en 23,3% in Frankrijk. De boosdoener is de Belgische pensioenwetgeving. Die is veel minder gunstig in vergelijking met onze buur­landen.” De oplossing? “Het versterken van de wettelijke pensioenen”, zegt De Witte. “En dat is echt wel betaalbaar, het is een kwestie van keuzes maken.” Pensioen­minister Daniel Bacquelaine (MR) erkent dat België lage pensioenen heeft. “We maken er werk van.”

Source: www.hln.be

See on Scoop.itMijn gazet

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s