Een jaar Nederlandse Cultuurcommissie te Brussel

De balans van het eerste bestaansjaar van de Nederlandse Commissie voor de Cultuur van de Brusselse Agglomeratie lijkt nogal ontgoochelend. De leden en de eerste personeelskern van de NCC hebben een jaar van intense en vermoeiende werking – tot de lichamelijke uitputting toe – achter de rug en toch is van deze activiteit weinig overgekomen bij het publiek, laat staan enige invloed uitgegaan op de taalverhoudingen te Brussel, nochtans de voornaamste opdracht van de Commissie. 

De waarheid is dat de NCC een nieuw publiekrechterlijk orgaan is waarvan elke stap een juridisch precedent schiep en dat van bij haar geboorte verstrikt zat in talloze juridisch-administratieve en financiële vraagstukken. Terzelfdertijd diende de NCC zich waar te maken niet alleen tegenover de andere openbare organen waarmede zij raakvlakken vertoont, maar ook ten opzichte van de Vlaamse gemeenschap van Brussel. 

Ook het tweede levensjaar van de Commissie zal wel noodzakelijkerwijze besteed worden aan het uitklaren van deze moeilijkheden terwijl de vernederlandsingseffecten (if any) van de Commissie met enig optimisme pas over vijf jaar, d.w.z. na het verstrijken van de eerste mandaten, kunnen worden verwacht. Inmiddels blijft vanuit de franstalige hoek, de socio-culturele druk op de Vlaamse Brusselaars doorwegen, iets waarvan de Commissie zich wel bewust is, maar dat zij voorlopig niet kan verhelpen. 

Source: www.dbnl.org

See on Scoop.itBelgische politiek en staatshervorming

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s