Van de ene dag op de andere ontslagen: staat het Parlement van de Franse Gemeenschap boven de wet?

Van de ene dag op de andere ontslaat het Parlement van de Franse Gemeenschap – onrechtmatig en zonder mededogen – zijn hele dienst Verslaggeving. Hun collega’s van het federaal, Vlaams en Brussels Parlement reageren geschokt. Ze vrezen dat binnen het huidige besparingsklimaat ook hen gelijkaardige afslankingen te wachten staan. 

Op 2 februari liet het Bureau van het Parlement van de Franse Gemeenschap (PCF) de 34 werknemers van de dienst Verslaggeving (25% van het personeel van het PCF) weten dat ze vanaf 15 februari bedankt zouden worden voor bewezen diensten. Om het gebrek aan opzegperiode te rechtvaardigen, gaf PCF al deze ervaren werknemers (van typiste tot directeur) het statuut van ‘gelegenheidsmedewerkers’, hoewel dit niet bestaat in het Belgisch recht. 

Besparingsdrang 
Na dit collectieve ontslag volgde geen enkele informatieronde of onderhandeling. Er werd ook niet gezocht naar alternatieve oplossingen. Nochtans eisen de personeelsleden van de dienst Verslaggeving de regularisatie van hun statuut, evenals een rationalisering van de dienst. 
Tevergeefs. Uit besparingsoverwegingen heeft het PCF de verslaggeving uitbesteed aan de Senaat, dit alles ten koste van de elementaire beginselen van het arbeidsrecht en het overleg en zonder enig respect voor het personeel. Op advies van de Personeelsraad van de Senaat heeft het personeel van de Senaat deze taak met veel terughoudendheid op zich genomen. 

Vage beloftes 
Nadat de pers vragen begon te stellen, belooft het PCF nu ‘een uitzonderlijke en kosteloze’ schadevergoeding voor de ontslagen bedienden en ‘hoogst onwaarschijnlijke’ individuele outplacementoplossingen voor de minst begunstigden. Deze vage en duidelijk ontoereikende voorstellen geven blijk van de manier waarop het PCF zijn contractuele wettelijke verplichtingen benadert. 
Gelet op het cynisme waarmee deze medewerkers, van wie de kwaliteit algemeen en meermaals erkend werd, voor een voldongen feit worden gezet, zullen ze geen andere mogelijkheid hebben dan gerechtelijke stappen te ondernemen om hun rechten te laten gelden en hun re-integratie te eisen. ACOD AMiO hoopt alvast dat de werkwijze van het PCF geen voorafspiegeling is van eventuele besparingsplannen bij de andere parlementen in ons land. 

Eddy Plaisier

Source: www.acodonline.be

See on Scoop.itDe vakbond is nodig. Vandaag meer dan ooit!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s