Hotel van de gouverneur van de Nationale Bank van België

Wist u dat de gouverneur van de Nationale Bank beschikt over een ambtswoning in de gebouwen van de Bank tijdens de periode van zijn mandaat?

Het Hotel is gelegen in de Wildewoudstraat, vlakbij de kathedraal van Sint-Michiel en Sint-Goedele. Het werd ontworpen door de architecten Hendrik Beyaert en Wynand Janssens en gebouwd tussen 1860 en 1874, dus tien jaar na de oprichting van de Nationale Bank. 

 

Tot 1957 behoorde wonen in het Hotel tot de verplichtingen van de gouverneur. In ruil daarvoor nam de Bank de kosten van de meubilering en het onderhoud van de woonst voor haar rekening. De gedachte dat de belangrijkste leidinggevende verbleef in een herenhuis vlak naast de ruimtes van de Bank speelde hierin een grote rol. De directe nabijheid en beschikbaarheid van de hoogste gezagdrager van de Bank bood immers voordelen op vlak van veiligheid en continuïteit. Als de gouverneur afwezig was, bijvoorbeeld wanneer hij op vakantie was, dan moest een andere hooggeplaatste permanent aanwezig zijn in het Hotel. 

Source: www.nbbmuseum.be

See on Scoop.itDiscover Brussels – Brussel ontdekken – Découvrez Bruxelles

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s