IMF: ‘Vakbonden remden ongelijkheid af en maakten welvaart mogelijk’

Er is een verband tussen de groei van de vermogens bij de rijken en de afkalving van de invloed van de vakbonden in de periode 1980-2010. Door die afnemende macht van de werknemersorganisaties konden bedrijfsleiders en aandeelhouders een forse boost geven aan hun vermogen.

 

Deze opzienbarende vaststelling blijkt uit een recent onderzoek van de Florence Jaumotte en Carolina Osorio Buitron:Power from the People. In hun eigen bewoordingen: ‘The decline in unionization in recent decades has fed the rise in incomes at the top.’  Beide economen zijn verbonden aan het Internationaal Monetair Fonds (IMF). 

 

De vorig jaar door de inmiddels wereldberoemde Franse econoom Thomas Piketty vastgestelde toename van de ongelijkheid heeft heel veel te maken met de neergang van de slagkracht van de vakbonden. Maar deze opzienbarende vaststelling ontbrak in zijn analyse. Piketty heeft op 7 februari jongstleden in het Frans televisieprogramma On n’est pas couché zelf toegegeven dat hij te veel aandacht heeft besteed aan cijfers en te weinig oog heeft gehad voor de maatschappelijke omstandigheden waarin zich de groeiende ongelijkheid voltrekt. Zijn bestseller bulkt overigens van statistische gegevens en grafieken die de leesbaarheid ervan alles behalve bevorderen. 

 

Na de verschijning van het boek eiste Piketty’s cijfermatige bevindingen het overgrote deel van de publieke aandacht op. Door dit cijferfetisjisme werd nogal simplistisch vertaald: de kloof tussen de één procent rijken en de rest. De 1% is ondertussen wel een courant gebruikte uitdrukking geworden. Alsof ongelijkheid alleen maar een cijfer is.

 

Source: www.dewereldmorgen.be

See on Scoop.itDe vakbond is nodig. Vandaag meer dan ooit!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s