1 mei, solidariteit meer dan ooit

Ons motto voor de Dag van de Arbeid 2015 ligt voor de hand: 1 mei, solidariteit meer dan ooit. Solidariteit is nodig om uit de crisis te geraken. 

 

Solidariteit 

“Solidariteit” omdat dat onze basiswaarde, bij uitstek is. Zonder solidariteit was er geen sociale zekerheid. Zonder solidariteit hadden we nooit hetwelvaartsniveau gehaald, dat we gehad hebben sinds het midden van de 20ste eeuw tot deze crisis. 

“Meer dan ooit” omdat solidariteit meer dan ooit nodig is om uit de crisis te raken. De rechtse regeringen zijn bezig alle solidariteitsmechanismen af te bouwen die de arbeidersbeweging tot stand kon brengen. Het automatische gevolg daarvan is dat de ongelijkheid in onze maatschappij hand over hand toeneemt. En dat is waar het vandaag om gaat: om hetverdedigen van de solidariteit voor we in een samenleving terechtkomen waar alleen wie geld heeft, een menswaardig leven kan leiden. 

Sociaal verzet 

“Sinds september hebben we daarom het sociaal verzet opgevoerd. Wij zullen niet dulden dat we afglijden naar een maatschappij met twee versnellingen. Waar wie rijk is, rijker kan worden en wie al weinig heeft, nog meer moet inleveren. De rijken rijker, en de armen armer. Dat nooit!”, aldus ABVV-voorzitter Rudy De Leeuw. 

“De toenemende ongelijkheid is geen resultaat van de crisis; de crisis is er net gekomen doordat ongelijkheden wereldwijd waren toegenomen. Wie dus verder inzet op een verarming van de mensen én van de samenleving, maakt zich schuldig aan een grote maatschappelijke misstap: het organiseren van een samenleving waarin alleen de vermogenden een rol spelen.” 

Bijdragen naar vermogen  

Een zorgzame samenleving, een welvaartsstaat is geen utopie, maar een droom die opnieuw werkelijkheid wordt als iedereen bijdraagt naar vermogen.  

“En laat rechts zwijgen over tax shift”, zegt Rudy De Leeuw. “Van de tax shift heeft men een containerbegrip gemaakt, een hol begrip. Het VBO heeft haar eisenbundel al op tafel gelegd. Zonder schaamte eisen zij dat de opbrengst moet gaan naar de bedrijven.”  

Rechtvaardige fiscaliteit, dat is voor ons geen vage term! 

– een meerwaardebelasting, – een taks op de grote fortuinen, – een graaitaks voor ceo’s die bonussen graaien, – een halt toeroepen aan de fiscale cadeaus aan de grote bedrijven. 

Dat gaat over eerlijke bijdragen aan de opbouw van de samenleving. Dat is solidariteit! 

Rudy De Leeuw: “Als de regering haar blauwgele draad van ‘harder werken en minder verdienen, langer werken en minder pensioen’, blijft aanhouden, dan zal ze de rode vakbond telkens weer op haar pad tegenkomen.” 

Vuist maken 

“Laat ons niet aan de zijkant blijven staan en wachten op het einde van de tunnel die alsmaar dieper de grond in loopt. Mensen hebben het vandaag moeilijk. Vandaag moeten wij ons sociaal project terug op tafel leggen en afdwingen en het nu én de toekomst ‘socialer’ maken. Laat ons opnieuw een vuist maken en dan de handen solidair vastpakken.” 
 

Source: www.abvv.be

See on Scoop.itDe vakbond is nodig. Vandaag meer dan ooit!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s