Hallepoort

De Hallepoort is een uniek overblijfsel van de tweede omwalling van Brussel. Ze werd gebouwd in 1381 en was een van de zeven toegangspoorten tot de middeleeuwse stad.

De militaire functie van de Hallepoort werd reeds in 1564 opgeheven, waarna ze dienstdeed als graanzolder, lutherse kerk, gevangenis en archief. In de 18e eeuw werd de stadsomwalling afgebroken en werd enkel de Hallepoort bewaard. In 1847 werd er het Musée Royal d’Armures, d’Antiquités et d’Ethnologie (Koninklijk museum voor wapens, oudheid en volkenkunde) in gevestigd. Het gebouw werd in 1863 door Hendrik Beyaert gerestaureerd en vergroot voor zijn nieuwe functie, waarbij het uiterlijk van de poort sterk werd aangepast door onder andere torens toe te voegen en een neogotisch dak. 

 

In 1976 was de Hallepoort in zo’n slechte staat dat een tijdelijke sluiting voor het publiek zich opdrong om de noodzakelijke renovaties uit te voeren. De verzameling wapens en wapenrustingen, tentoongesteld in de Hallepoort sinds 1847, werd toen toevertrouwd aan het Koninlijk Legermuseum in Brussel. Het grootste deel van de stukken bevindt zich nog steeds daar. De werken gingen van start in 1991, tegelijkertijd met een archeologisch onderzoek. Uit dit laatste bleek dat de 19de-eeuwse architecten de oude elementen enkel aan het zicht hadden onttrokken maar niet hadden verwijderd. De resultaten van de studie werden geïntegreerd in het restauratieproject. In 2007 ging de tweede fase van de restauratiewerken van start. 

 

Begin juni 2008 opende de volledig vernieuwde Hallepoort met een hedendaagse en interactieve opstelling over de Brusselse versterkingen en de rol van de gilden in de stad.  

Source: www.kmkg-mrah.be

See on Scoop.itDiscover Brussels – Brussel ontdekken – Découvrez Bruxelles

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s