omdat het onze verdomde plicht is!

De ACOD riep op om op 22 april voor 24 uur het werk neer te leggen in de openbare sector om zo te protesteren tegen de besparings- en pensioenmaatregelen van de regeringen. De andere vakbonden van de openbare sector steunden die staking niet actief. Zien zij de zaken anders? 

Chris Reniers: “Opmerkelijk genoeg delen andere vakbonden onze analyse over het regeringsbeleid wat betreft de openbare sector. Net zoals wij zijn ze tegen de maatregelen die de regeringen van dit land doorvoeren. Het is echter enkel de ACOD die er resoluut voor kiest actie te voeren. Sommigen zullen zeggen dat de ACOD altijd staakt, maar volgens mij hebben we geen andere keuze. De gevolgen voor de openbare sector zijn immers bijzonder zwaar. 
Op sociaal vlak zien we dat men bespaart op personeel, werkingsmiddelen en investeringen, waardoor bepaalde openbare diensten hun werk niet goed meer zullen kunnen doen en soms zelfs volledig dreigen te verdwijnen.
Op politiek vlak maakt de federale regering geen werk van een tax shift die leidt tot een rechtvaardige fiscaliteit. Ze investeert ook onvoldoende in personeel die grondige belastingcontroles kan uitvoeren. Uiteindelijk hebben de regeringspartijen vooral oog voor sociale fraude, dus arme sukkelaars, terwijl wie zwaar over de schreef gaat en grote fraude pleegt, de straffen daarvoor kan afkopen via rulings en voordelig belastingafspraken.” 

 

En intussen loop de kostprijs van de besparingsfactuur voor de gezinnen enorm op. 

Chris Reniers: “Inderdaad, de regering zal een indexsprong doorvoeren waardoor alle gezinnen in België koopkracht zullen verliezen. Hun inkomen stagneert, terwijl de kosten voor onder andere energie, water, onderwijs, kinderopvang en openbaar vervoer stijgen. Die indexsprong zou bovendien voor een loonlastenverlaging moeten zorgen, die op haar beurt de werkgevers de kans zou geven extra jobs te creëren. Maar in realiteit is de indexsprong gewoon een fiscaal geschenk voor die werkgevers. Ze moeten immers niet garanderen dat die jobs er ook effectief komen. Deze regering schrapt duizenden jobs in de openbare sector, om die daarna magisch te laten verschijnen in de private sector. Als ze er al komen, zullen het er veel minder zijn en zal de kostprijs voor wat ooit openbare dienstverlening was flink hoger uitvallen. Van jobcreatie gesproken!” 

 

Globaal komen alle lasten van het besparingsbeleid dus terecht op de schouders van de gezinnen en de werkenden? 

Chris Reniers: “Ja, en dat is bijzonder cynisch. Zo blijven we immers de schulden afbetalen die gemaakt werden door de banken en speculanten in de bankencrisis van 2008. Deze regering heeft daar blijkbaar geen lessen uit getrokken, want ze stelt geen goede regelgeving op om zo’n drama in de toekomst te voorkomen. De verantwoordelijken ontspringen de dans en de regering schuift de kosten eenvoudigweg door naar de man en vrouw in de straat.” 

 

Is staken een antwoord op dit regeringsbeleid? 

Chris Reniers: “Niets doen is alleszins geen oplossing. En we kunnen niet wachten om in actie te komen, want deze regeringen nemen elke dag, salamigewijs, negatieve maatregelen op het vlak van tewerkstelling, pensioenen dienstverlening. Ze vernielt elke dag onze verworvenheden van een goede sociale zekerheid, waaraan we jaren hebben gebouwd, die betaald is en die eigendom is van elke Belg. Als we er met onze staking alleen al maar in slagen deze boodschap nog eens onder de aandacht te brengen, dan hebben we al heel wat bereikt. 
Ik ben als ACOD-voorzitter bijzonder fier op al onze leden, militanten en afgevaardigden, die unaniem ervoor kozen niet lijdzaam toe te zien hoe men evolueert naar een rechtse, harde, meer duale samenleving, zonder vangnet voor mensen die het moeilijk hebben, die ziek zijn, die geen werk hebben of geen papieren hebben, waarin kinderarmoede toeneemt en waarin ongelijkheid blijkbaar normaal gevonden wordt. Met onze staking hebben wij op z’n minst getoond dat we dat niet aanvaarden en willen werken aan een sterke, sociale en solidaire samenleving. 

 

Heb je nog een boodschap voor 1 mei? 

Chris Reniers: “Zolang de regeringen hun huidige beleid blijven uitvoeren en dergelijke maatregelen blijven doorvoeren, zal de ACOD zich daartegen blijven verzetten omdat het nu eenmaal onze verdomde plicht is! Nu meer dan ooit wens ik aan iedereen een strijdbare 1 mei!”

Source: www.acodonline.be

See on Scoop.itDe vakbond is nodig. Vandaag meer dan ooit!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s