Passage du Nord

 Het is in de 19e eeuw dat in Europa, en vooral in Parijs, de mode van de winkelgalerijen is ontstaan. 

 

Tussen 1820 en 1860 wordt ook Brussel geconfronteerd met deze voorliefde voor overdekte passages. Tijdens deze periode worden er in Brussel een tiental galerijen gebouwd, waarvan er slechts drie bewaard zijn gebleven: de Sint-Hubertusgalerijen, de Bortiergalerij en de Noorddoorgang. Deze laatste is een van die nieuwe gebouwen die het uitzicht van de centrale lanen bepaalden. Net als de Passage Lemonnier in Luik is deze doorgang representatief voor het type ‘straat-galerij’: de aanwezigheid van kariatiden en een luxueus decor maken de charme ervan uit. Het gebruik van beeldhouwwerken, wat in doorgangen eerder zeldzaam was, getuigt van een zekere luxe en zorgt voor een levendig perspectief. 

Geschiedenis 

Vanaf 1881 gaat men van start met de bouw van de Noorddoorgang, onder leiding van de Société Anonyme du Musée et Passage du Nord en architect H. Rieck. De galerij wordt plechtig geopend in februari 1882. 

In 1892 wordt de Noorddoorgang overgenomen door Léon Fontaine van der Straten, die van de oude naamloze vennootschap een burgermaatschappij maakt, waarvan de aandelen vandaag nog steeds grotendeels in handen zijn van zijn talrijke nakomelingen. In de Gazette van 26 mei 1881 werd de bouw aangekondigd, tussen de Nieuwstraat en de Noordlaan in – vandaag de Adolphe Maxlaan – van een doorgang met 32 winkels en een museum. Dit museum bestond uit de volgende zalen: een concertzaal, een industriezaal, een zaal voor moderne uitvindingen, een artistieke zaal, een zaal met curiosa, een zaal met antiek, een zaal voor chemische experimenten, een zaal voor handigheidspelen, een babytheater en een buffet. Vandaag telt de benedenverdieping nog slechts 20 winkels: omdat de winkels steeds groter werden, dienden verschillende ruimtes te worden samengevoegd. De museumzalen doen vandaag dienst als seminariezalen en kamers van het Hotel Métropole, maar ook als fitnesszaal. Het enige wat nog overblijft van het museum zijn de twee inscripties: ‘Musée du Nord’ op de gevel aan de Adolphe Maxlaan. Leuk om weten: een kaartje voor het museum kostte 1 frank. 

Source: www.passagedunord.be

See on Scoop.itDiscover Brussels – Brussel ontdekken – Découvrez Bruxelles

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s