De Munt

In 1700 opende Gio-Paolo Bombarda, schatbewaarder en financieel raadsman van de laatste Gouverneur der Spaanse Nederlanden, een nieuwe schouwburg voor publieke opera-, toneel- en balletvoorstellingen op privé-initiatief. Deze schouwburg werd door de architecten Paolo en Pietro Bezzi opgericht op de plaats waar vroeger de muntslagerij “Herberge van Oistervant” stond. Vandaar de naam «De Munte». 

Rond 1800 komen onze streken onder Franse voogdij te staan en beval Napoleon achter de bouwvallig geworden schouwburg een nieuw theater te laten bouwen op kosten van de Stad Brussel. De nieuwe schouwburg van de Franse architect Louis Damesme werd ingehuldigd in 1819. 

Koning Willem I der Nederlanden laat er in 1830, na een periode van speelverbod, opnieuw uitvoeringen toe van Aubers opera De Stomme van Portici, een werk dat een belangrijke rol speelt in de strijd om de Belgische onafhankelijkheid. 

In 1855 werd het theater echter door een spectaculaire brand in de as gelegd. De wederopbouw werd geleid door Joseph Poelaert. 

De Munt werd uitgeroepen tot Nationale Opera in 1963. Om de technische infrastructuur (toneeltoren) en de veiligheidsvoorzieningen te optimaliseren en het gebouw te moderniseren, voerde het huis in 1985-‘86 een grootscheepse restauratie- en renovatiecampagne.

In 1998, onder het directeurschap van Bernard Foccroulle, werden de voormalige Vanderborghtgebouwen en een neoklassiek pand achter de schouwburg opgekocht. Op de drempel van de 21ste eeuw opende de Munt zijn nieuwe Ateliers en vierde er zijn driehonderdjarig bestaan met de tentoonstelling: “Opera. Tastbare emotie”. 

 

Midden 2015 sluit De Munt de deuren voor een grondige renovatie. Seizoen 2015-2016 gaat extra-muros. 

Source: www.demunt.be

See on Scoop.itDiscover Brussels – Brussel ontdekken – Découvrez Bruxelles

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s