Nieuw rapport Europese Commissie: onze pensioenen zijn wél betaalbaar

Op 12 mei 2015 verscheen er een nieuw rapport van de Europese Commissie over de impact van de vergrijzing in Europa (Ageing Report 2015). Het rapport toont aan dat het totale aantal actieven ten aanzien van het totale aantal niet-actieven in de EU amper wijzigt tegen 2060. De verhouding verbetert zelfs tot 2040. Tegen 2060 is er een lichte achteruitgaan van 4%. Maar die 4% staat tegenover een economische groei tussen nu en 2060 van meer dan 100%.

 

 

 

De economische last van de vergrijzing is dan ook perfect draagbaar. Dat volgt ook uit een ander cijfer van het rapport. Volgens de Europese Commissie zullen we in de EU in percentage van de welvaart (bbp) minder uitgeven aan de pensioenen in 2060 dan vandaag (van 11,3% van het bbp in 2013 naar 11,2% in 2060). 

Deze cijfers weerleggen nog maar eens de ‘noodzakelijkheid’ van het huidige pensioenbeleid. De pensioenen zijn wél betaalbaar. Langer werken voor minder pensioen is niet vereist. Het is een keuze in een kortzichtig beleid. Andere keuzes zijn mogelijk en nodig. De wettelijke pensioenen in België zijn vandaag al veel te laag. De pensioenhervorming van de regering Michel zal ze nog verder verlagen. 

Per gepensioneerde zal er in 2060 bijna één derde minder naar het pensioen gaan dan vandaag. Dat is geen goede evolutie, noch sociaal, noch economisch. De pensioenen in België zijn al veel te laag. Die nog verder verlagen, zal ook onze economie vertragen. Goede pensioenen zorgen voor koopkracht. Dat geeft zuurstof aan de bedrijven, de middenstand, de horeca.

Source: pvda.be

See on Scoop.itMijn gazet

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s