Manneken Pis

Over de geschiedenis van dit beeldje is heel wat te doen. Allerlei legendes doen hierover de ronde. 

 

Volgens de Brusselse stadsarchieven stond er in 1452 een beeldje op de hoek van de Stoofstraat en de Eikstraat. Dit beeldje heette ‘Juliaensken Borre’ (= in feite fontein van kleine Juliaan). In de volksmond werd het veelal ‘Manneken-Pis’ genoemd, wegens zijn speciale vorm. De volkstaal heeft het gehaald op de officiële benaming, die na 1668 nergens meer opduikt. Dit eerste beeldje was in steen. 

Het huidige dit beeldje werd gemaakt door Hiëronymus Duquesnoy de Oude in 1619. In feite baseerde deze zich wel op vroegere beeldjes. Voorheen stond het op een voet van 6 voet hoog. Tijdens de beschietingen van Brussel in 1695 door de Zonnekoning Lodewijk XIV, werd het beeldje van zijn sokkel gehaald om het ventje tegen de kanonskogels te beschermen. 

In 1745 werd het beeldje dan toch gestolen door Engelse soldaten. De inwoners van Geraardsbergen konden het aan de soldaten ontfutselen. Nadat ze het eerst tentoonstelden op hun Grote Markt, werd het teruggegeven aan de Brusselaars. 

Even later, in 1747 werd het zelfs twee keer door Franse soldaten gestolen. De tweede keer ontstonden er onlusten in Brussel, en werd maar net een bloedbad vermeden. Koning Lodewijk XV liet de soldaten straffen om hun baldadigheden. En om de Brusselaars opnieuw gunstig te stemmen, gaf hij het Manneken een prachtig met goud geborduurd kostuum, een pluimhoed en een degen. Tevens werd Manneken-Pis tot de adel verheven, en tot ridder geslagen in de orde van Saint-Louis. Dit hield oa. in dat de Fransen hem in het voorbijgaan eerbiedig moesten groeten… 

Het beeldje kreeg in 1770 een classicistische, arduinen nis ter vervanging van de sokkel. 

Toch haalde het originele beeldje het heden niet : in 1817 werd het gestolen en gebroken door een pas vrijgelaten dwangarbeider. Met behulp van de fragmenten werd een nieuwe vorm vervaardigd. Hiermee werd een nieuw Manneken Pis gegoten en op 6 december 1818 weer opgesteld. 

Vaak wordt het beeldje verkleed. Zijn allereerste kostuum kreeg hij van Maximiliaan-Emmanuel van Beieren, die van 1692 tot 1714 gouverneur-generaal van de Nederlanden was. Deze keurvorst nam in 1698 deel aan een feest van de haakbusschutters. Hij slaagde erin de oppergaai neer te halen, en werd tot koning van de gilde uitgeroepen. De gelukkige Maximiliaan schonk al zijn gildebroeders een pak uit blauw Beiers laken en gaf er ook één aan Manneken-Pis. Op dit moment bestaat zijn garderobe uit meer dan 600 kostuums, welke allemaal worden bewaard in het Koningshuis of in het Stads Museum. Manneken Pis kreeg zijn eerste kostuum op 1 mei 1698. De gouverneur van de Oostenrijkse Nederlanden gaf het kostuum ter gelegenheid van de feestelijkheden die waren georganiseerd door één van de gilden van Brussel. Tegenwoordig krijgt Manneken Pis nog vaak kostuums. Als dank daarvoor geeft hij de gevers bier uit een biervat dat direct is aangesloten op het standbeeld. Enkele bijzondere kostuums zijn z’n Elvis Presley en z’n Mickey Mouse outfit. 

Er zijn veel legendes over Manneken Pis. Volgens één van deze legendes had een kleine jongen tegen de deur geplast van een heks die woonde op de plek waar nu nog steeds de fontein staat. De heks was zo kwaad dat zij de kleine jongen in een standbeeld veranderde. Een andere legende zegt dat een man zijn kleine zoon was verloren. Hij vond het kind na twee dagen, vlakbij de plek waar nu de fontein van Manneken Pis kan worden bewonderd. Toen de vader het kind zag, was deze aan het plassen. Als teken van vrijheid, liet de vader daarop een fontein maken met daarop een standbeeld van een plassende jongen. 

Source: www.belgiumview.com

See on Scoop.itDiscover Brussels – Brussel ontdekken – Découvrez Bruxelles

Advertisements

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s