De eerste stadsomwalling

De eerste stadsomwalling van Brussel was de eerste stenen stadswal rond Brussel. De bouw werd vermoedelijk aangevat in de vroege 13de eeuw tijdens de regeerperiode van Hendrik I van Brabant, Graaf van Leuven en Hertog van Brabant, en nam meerdere decennia in beslag. De muur had een omtrek van ongeveer 4 kilometer en omsloot een gebied van om en bij de 80 hectare,  dat zowel het Sint-Gorikseiland in de Zenne — waarrond de stad was ontstaan — als de Treurenbergmet de Collegiale kerk van Sint-Michiel en Sint-Goedele en de Koudenberg met hetHertogelijk Paleis omvatte. 

Na de eerste omwalling bleef de stad echter verder groeien. Vanaf 1357 werd een tweede stadsmuur gebouwd. Beide wallen zijn tot de 16de eeuw blijven staan waarna met de sloop van de eerste omwalling werd begonnen. Vandaag blijven er maar een paar restanten van de twee stenen omwallingen over. 

 

Ondanks het afbreken van de Brusselse omwallingen zijn er nog een aantal significante bovengrondse overblijfselen, de ene al wat meer zichtbaar dan de andere. Een vrij volledige beschrijving kan je vinden in de wandelroute opgesteld door de cel erfgoed van de stad Brussel en in de wandelgids “De eerste stadsomwalling van Brussel” uitgegeven in 2008 door de Directie Monumenten en Landschappen van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Sourced through Scoop.it from: www.monument.irisnet.be

See on Scoop.itDiscover Brussels – Brussel ontdekken – Découvrez Bruxelles

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s